Osuđeni akteri afere "Indeks 2"

Bivši prodekan Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu Dragan Badanjak i još 28 optuženih u sudskom procesu poznatom po imenom "Indeks 2", proglašeni su krivima za korupciju i prodaju ispita na tom fakultetu. Uz presudu, tim profesorima zabranjen rad na pet godina.

Optuženi u sudskom procesu poznatim pod imenom "Indeks 2", proglašeni su krivima za korupciju i prodaju ispita na Saobraćajnom fakultetu u Zagrebu.

U zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je bivši prodekan Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu Dragan Badanjak i još 28 optuženih u sudskom procesu poznatom po imenom "Indeks 2".

Među optuženima, koji su nepravosnažno osuđeni u Županijskom sudu u Zagrebu, deset je profesora - doktori nauka Jerko Radoš, Antun Sertić, Damir Božićević, Velimir Kolar i Sanja Marušić, doktor ekonomskih nauka Ivan Bošnjak, i Dražen Kovačević i Josip Zavada.

Uz presudu, svim profesorima je zabranjen rad na pet godina.

Ostale 22 osuđene osobe u tom slučaju bili su posrednici u kupovanju ispita ili studenti koji su plaćali "usluge" spomenutih profesora.

Sud je oslobodio profesorku engleskog jezika Marinu Manuči, posrednika Antu Bilušića i studenta Mislava Koraka.

Na deset meseci zatvora osuđeni su Dragan Badanjak, Jerko Radoš, Josip Zavada i Dražen Kovačević. Na dve godine zatvora osuđen je Antun Sertić, a na godinu i sedam meseci Damir Božićević.

Presudu od godinu i po zatvora dobila je Sanja Marušić, a godinu i dva meseca Ivan Bošnjak. Najmanju kaznu od sedam meseci zatvora dobio je Velimir Kolak.

Uz zatvorske kazne neki od osuđenih moraće da plate i kazne u visini od 200 dnevnih dohodaka, troškove sudskog postupka i prepisivanje audio zapisa.

Optužnica koju je podigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), tereti optužene za primanje i davanje mita, protivzakonito posredovanje i podsticanje na protivzakonito posredovanje, zloupotrebu položaja i udruživanje radi počinjenja dela.

Bivši prodekan Badanjak i jedan od posrednika, Mladen Budor, već su ranije nepravosnažno osuđeni u procesu nazvanom "Indeks 1".

Tužioci su u završnoj reči zatražili najstrože kazne zatvora za one koji se nisu pokajali i priznali krivicu, dok je za one koji su se pokajali i priznali krivicu zatražena uslovna kazna.

Osuđeni profesori su za prolaz ispita na Saobraćajnom fakultetu preko posrednika tražili od 200 do 700 evra.

USKOK je najavio nastavak akcije "Indeks" i rešavanje ostalih slučajeva korupcije na Saobraćajnom fakultetu, a krajem juna podneo je još tri zahteva u kojima se za slične nezakonite radnje terete još 33 osobe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво