Hebrang kandidat HDZ-a za predsednika

Predsedništvo HDZ-a odlučilo da Andriju Hebranga kandiduje za predsednika Hrvatske. Hebrang je najavio da će se, kao budući predsednik države, posvetiti evrointegracijama, ali i da će raditi na podizanju ponosa hrvatskih građana.

Potpredsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Hebrang kandidat je najveće vladajuće stranke za predsednika Hrvatske, na izborima koji će se održati u decembru ove ili u januaru naredne godine, odlučilo je predsedništvo HDZ-a.

Predstavljajući predsedničkog kandidata, predsednica HDZ-a i Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je Hebrang "veliki rodoljub koji ceni i poštuje dijalog" i ima čvrsto izražene stavove o tome šta bi trebalo da budu nacionalni prioriteti.

Hebrang i ostali zvaničnici HDZ-a odbacili su nagađanja koja su se proteklih sedmica pojavljivala u medijima, prema kojima je stranački kandidat trebalo da bude Nadan Vidošević, koga je navodno protežirao stranački funkcioner Vladimir Šeks.

Hebrang je izabran za potpredsednika stranke na konvenciji održanoj posle ostavke Sanadera s mesta premijera i šefa HDZ-a, kada je Kosorova izglasana za novu predsednicu stranke.

Pre Hebranga, predsedničke kandidature su potvrdili Ivo Josipović iz Socijaldemokratske partije, Vesna Pusić iz Hrvatske narodne stranke, Damir Kajin iz Istarskog demokratskog sabora i nezavisni kandidati Boris Mikšić, Miroslav Tuđman i Josip Jurčević, s tim da poslednja dvojica računaju na glasova desnice i krajnje desnice.

U narednim mesecima moglo bi se desiti da neko od kandidata levog centra (Josipović, Pusić ili Kajin) odluči da se ipak ne kandiduje, kako bi nastupili s jedinstvenim kandidatom.

Hebrang je kao najizglednijeg protivkandidata ocenio Josipovića, pohvalivši civilizovanost i komunikaciju s drugim političarima, dodavši da je Hrvatskoj sada potreban predsednik svih građana, a ne samo leve opcije kao što je Stjepan Mesić.

Hebrang ne važi za popularnog političara i često je na meti javnosti i medija zbog svojih izjava i stavova, ali je, s druge strane, biračko telo HDZ-a monolitno i s najmanjim oscilacijama među vodećim strankama.

Sam Mesić ocenio je ranije da bi Hebrangova pobeda bila njegov poraz.

Članstvo Hrvatske u EU prioritet 

Hebrang je najavio kako će se kao budući predsednik države baviti programom koji očekuje Hrvatsku u procesu pristupanja Evropskoj uniji kao i da će raditi na podizanju ponosa hrvatskih građana, istog onog kojeg imaju sve članice EU.

Hebrang će se angažovati na mostovima međusobnog poverenja sa zemljama EU i SAD.

Ipak, Hebrang "nema poverenja prema onima koji zatiru zločine komunizma počinjene nakon Drugog svetskog rata", ne pobijajući "ulogu antifašizma za vreme rata".

Hebrang želi obnoviti modernu ulogu prvog predsednika države Franje Tuđmana.

Takođe, traži objektivno izveštavanje medija i pravo građana da ne budu zapljusnuti s netačnim informacijama.

Kao predsednički kandidat osvrnuo se i na veštačku oplodnju koja je podelila društvo i ispolitizovala javnost.

Zabrana zamrzavanja embriona je trend u Evropi jer tehnologija zamrzavanja jajne ćelije daje jednako dobre rezultate. A embrion je živo biće i nema potrebe zamrzavati ga i time ga ubijati, poručio je Hebrang.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво