Neophodne ustavne promene u BiH

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poručio u Sarajevu, da Bosna i Hercegovina ima budućnost u EU samo kao jedinstvena država. U BiH nužne ustavne promene, istakao Vestervele.

Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji samo kao jedinstvena država, poručio je u Sarajevu, ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele nakon radnog doručka sa bosanskim kolegom Svenom Alkalajem.

"BiH ima samo jednu evropsku perspektivu, a ne više njih", izjavio je Vestervele i dodao da suverenitet i teritorijalni integritet BiH ni u kom slučaju ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Vestervele je istakao da vlada u Berlinu u potpunosti podržava približavanje BiH EU, ali je naglasio da su za ostvarenje tog cilja nužne ustavne promene.

"Rad na tim promenama mora da počne odmah posle opštih izbora 3. oktobra", rekao je Vestervele, i dodao da je pre svega reč o uspostavljanju efikasnije države i ograničavanju blokada koje sprečavaju njeno funkcionisanje.

"Federalizam mora biti funkcionalan i to je primer kakav imamo u Nemačkoj. Pitanje je kako ograničiti pokušaje etničkih grupa da blokiraju donošenje odluka na državnom nivou", rekao je šef nemačke diplomatije.

Neophodna jača ekonomska saradnja

Među temama razgovora Vestervelea i Alkalaja bila je i liberalizacija viznog režima za građane BiH.

Nemački ministar je rekao da je zadovoljan zbog toga što je BiH ispunila uslove kao što je uvođenja biometrijskih dokumenata i prilagođavanje bezbednosnih struktura evropskim standardima i podsetio da će konačnu ocenu dati Evropska komisija kada početkom septembra bude objavila izveštaj o napretku.

Dvojica ministara ukazala su na potrebu za jačom ekonomskom saradnjom, posebno u energetskom sektoru i infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u okviru međunarodnih organizacija, pri čemu je Alkalaj najavio podršku BiH kandidaturi Nemačke za članstvo u Savetu bezbednosti UN.

Vestervele je u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsedništva BiH, visokim predstavnikom Valentinom Inckom i liderima važnijih političkih stranaka.

Premijer RS Milorad Dodik u Sarajevu se nije sastao sa šefom nemačke diplomatije.

Vestervele, koji je pre BiH posetio Hrvatsku i Srbiju, iz Sarajeva je otputovao na Kosovo, poslednju etapu njegove regionalne mini-turneje.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи