Glavaš bez poslaničke plate

Hrvatski Sabor odlučio da se odbeglom generalu Branimiru Glavašu više ne isplaćuje poslanička plata od 3.500 evra. Glavaš se i dalje nalazi u BiH, gde je pobegao zbog zatvorske kazne od osam godina, dosuđene zbog likvidacija srpskih civila 1991. godine.

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove hrvatskog Sabora jednoglasno je doneo odluku o prestanku prava na platu i poslanički paušal poslaniku Hrvatskog demokratskog sabora za Slavoniju i Baranju Branimiru Glavašu, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog učešće u likvidacijama srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Glavašu je pravo na platu prestalo 2. juna, kada je na snagu stupila presuda Vrhovnog suda koji je za dve godine smanjio kaznu zatvora od deset godina, koju je 8. maja prošle godine dosudio Županijski sud u Zagrebu.

Predsednica Odbora Nevenka Majdenić iz HDZ-a izjavila je da mandat poslaniku prestaje ako je pravosnažnom sudskom presudom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

Majdenićeva je negirala da je HDZ omogućio Glavaševo bekstvo, ali je prihvatila predložene inicijative, uz naznaku da one ne bi trebalo da se odnose samo na jednog čoveka.

Poslanik opozicione socijaldemokratska partije (SDP) Nenad Stazić rekao je da je "neverovatna sramota za Hrvatski sabor i državu da lice koje je begunac od zakona dobija platu, i to baš iz Sabora".

Stazić je najavio inicijativu da se na zakonom o pravima i obavezama državnih zvaničnika predvidi da zvaničnici koji su nepravosnažno osuđeni na kaznu zatvora do pravosnažnosti presude platu mogu podizati isključivo na blagajni državnog organa koje im isplaćuje platu.

"Tako bi i Glavaš morao doći u Sabor", rekao je Stazić, aludirajući na činjenicu da je Glavaš, koji se zbog svog mandata branio sa slobode pre izricanja presude pobegao u BiH čije je državljanstvo isposlovao za vreme suđenja, i da je svaki mesec dobijao platu od preko 3.500 evra.

Stazić je dobio podršku još nekih opozicionih članova odbora, koji su smatrali da Glavaš u bekstvu nije mogao odrađivati svoje poslaničke obaveza.

Predstavnik HDZ-a Krunoslav Markovinović smatra da u izmene zakona ne bi trebalo ići od slučaja do slučaja, već da bi trebalo nešto napraviti u kompletu.

Ranije je predsednik Ivo Josipović oduzeo odlikovanja Glavašu, a uskoro će mu, kao i drugim pravosnažno osuđenim generalima, oduzeti i čin. Kako je Glavaš prestao da bude poslanik, mandat je preuzeo Dinko Burić iz HDŠB-a, sadašnji zamenik osječko-baranjskog župana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи