Ustaški terorista vraće se kući

Ustaški terorista Zvonko Bušić doputovaće, prema rečima njegove supruge Žilijen Eden- Bušić, večeras u Hrvatsku, iako je bilo najavljivano da bi procedura oko njegove deportacije mogla da potraje oko dva meseca.

Bušić je sa Žilijen i još nekoliko osoba u septembru 1976. godine oteo avion koji je leteo između Njujorka i Čikaga, s namerom da odleti u Evropu i nad Parizom i Londonom baca letke u kojima se poziva na nezavisnost Hrvatske.


Pre otmice oni su postavili bombu u ormane za prtljag u njujorškom metrou, a prilikom demontiranja jedan policajac je poginuo, dok ih je nekoliko ranjeno. Nakon što su bacili letke, sleteli su na pariski aerodrom, gde su pohapšeni.


Tokom 1977. godine Bušiću, Žilijen, Petru Mataniću, Franetu Pešutu i Slobodanu Vlašiću bilo je suđeno za otmicu aviona i ubistvo policajca.


Bušić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora uz mogućnost pomilovanja nakon 30 godina, dok su ostali osuđeni na po 30 godina zatvora, ali su znatno pre isteka kazne pomilovani i pušteni na slobodu.


Žilijen je, kad se vratila u Hrvatsku, dobila zaposlenje u kabinetu predsednika Franje Tuđmana.


Američka komisija za pomilovanje je pre dve godine odbila Bušićevuu molbu, ali ju je u maju ove godine prihvatila, pa je prošle nedelje počeo postupak Bušićevog puštanja na slobodu, uz uslov da se on nikad ne vrati u SAD.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво