Dodik kritikuje izveštaj Stejt departmenta

Premijer RS Milorad Dodik ocenio da su tvrdnje u izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u BiH, kojima se Republika Srpska optužuje da ima terorističke elemente "apsurdne" i da su smišljene da opravdaju najavljene ustavne reforme.

"Izveštaj Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini sadrži apsurdne tvrdnje i predstavlja smišljen pokušaj stvaranja pretpostavki za najavljivani proces ustavnih reformi, posle opštih izbora u BiH, u čemu SAD žele da imaju ključnu ulogu", ocenio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

"S obzirom na to da je osnovna svrha izveštaja fabrikovanje razloga zbog kojih su, navodno, potrebne ustavne promene, iskoristiću priliku da jasno poručim da Republika Srpska nije zainteresovana za takav proces ustavnih promena, niti za izgradnju i jačanje centralizovane i unitarne BiH", istakao je Dodik u pisanoj izjavi.

Dodik je rekao da izveštaj "predstavlja nastavak dobro poznate politike - šta god da ne valja na Balkanu okrivi Srbe, za sve što ne valja u BiH okrivi Republiku Srpsku".

"Jedino takav, nekritičan i stereotipan pristup problemima u BiH, može dovesti jednu ozbiljnu instituciju, kakva je Stejt department, da za činjenicu da u BiH ima opasnih terorističkih elemenata, okrivi Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, apsurdnost ove tvrdnje je svima jasna, jer u Republici Srpskoj nema terorista, a svi radikalni pokreti u BiH - vehabijski, selefijski, "bijela Alkaida" "i ostali koji predstavljaju bazu za potencijalne teroriste imaju izraziti antisrpski predznak".

"Kaže se da je Republika Srpska potkopavala državne institucije, te da je BiH kao slaba i decentralizovana država podložna da se iskoristi kao baza za terorističke operacije u Evropi. Republika Srpska niti je BiH potkopavala niti je jačala, već se isključivo bavila očuvanjem svojih ustavnih i dejtonskih nadležnosti", naglasio je Dodik.

Prema rečima Dodika, krajnje je licemerno Republiku Srpsku optuživati kao krivca zbog potencijalne terorističke pretnje iz BiH, jer Republika Srpska nije učestvovala u stvaranju radikalnih islamskih pokreta.

"Republika Srpska, godinama, upozorava na jačanje i dodatnu radikalizaciju tih pokreta i sama traži načine da se od njihove pretnje zaštiti jer je, blizinom i prirodom stvari, direktno ugrožena ukoliko se ti pokreti izmaknu kontroli", rekao je Dodik.

"Stejt department odlično zna ko su sponzori, materijalni i duhovni, pokreta koji veličaju terorizam u BiH i vrlo dobro zna adresu u BiH na kojoj taj problem treba da se reši", poručio je Dodik.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво