Konzulati u Crnoj Gori u "formalnoj fazi"

Otvaranje konzulata Srbije u Crnoj Gori treba regulisati bilateralnom konvencijom, rekao je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac. Srbija predložila da konzularna predstavništva budu u Herceg Novom, Bijelom Polju i Nikšiću.

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac izjavio je da je priča o konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori u "formalnoj fazi" i da bi to pitanje trebalo da bude regulisano u okviru bilateralne konvencije o konzularnim poslovima dveju država.

"Tada će biti određeno koliko će i u kojim gradovima biti otvorena konzularna predstavništva", rekao je ambasador Lutovac u intervju podgoričkom dnevniku "Dan".

Lutovac je podsetio da je Srbija predložila da konzularna predstavništva budu otvorena u Herceg Novom, Bijelom Polju i Nikšiću, ali je ukazao "da konačno, to ne zavisi samo od jedne strane".

"Da bi dogovor bio postignut, potrebna je saglasnost i Crne Gore. Ukoliko dođe do saglasnosti biće otvoreni konzulati, kao što je i najavljeno", rekao je ambasador.

"Olakšati život građanima"

Lutovac je naveo da je ideja o otvaranju konzulata "potekla pre svega da bi se izašlo u susret građanima kojima je potrebno olakšati život".

"Treba imati u vidu činjenicu da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto onih koji su se izjasnili kao Srbi, ali i da postoji veliki broj građana koji su, na ovaj, ili onaj način upućeni na konzularne poslove i usluge", rekao je Lutovac.

Trebalo bi, ukazao je Lutovac, imati u vidu da Srbija i Crna Gora imaju razvijene privredne odnose i u toj situaciji često su potrebne konzularne intervencije ili usluge, bilo da su u pitanju sporovi ili nešto drugo.

Lutovac je, razmatrajući odnose Srbije i Crne Gore rekao da su oni od marta 2008. godine, kada je on došao u diplomatsku misiju, "bili na iskušenju", naročito pošto je zvanična Podgorica priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Srbija je učinila sve da neslaganje Podgorice i Beograda oko Kosova ne pogodi obične građane. Dakle, što se tiče nekih strateških odnosa pokušavamo da u direktnoj komunkaciji prevaziđemo štetu koja je nastala takvim potezom", naveo je Lutovac.

Ambasador Srbije je ukazao da je obaveza političara u obema zemljama da rade u interesu građana, pa bi "u budućnosti trebalo da očekujemo da će odnosi ići uzlaznom putanjom i da će eventualni problemi biti rešavani u normalnoj komunikaciji."

"Bilo koji problem ne bi trebalo da se odražava na svakodnevni život i odnose dve države", zaključio je ambasador Lutovac.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво