Teroristički napad u Bugojnu

Bombaški napad vehabija u Bugojnu. Poginuo policajac, šest osoba ranjeno. Uhapšeni Haris Čaušević i Džemal Tojagić, kao i još trojica pripadnika lokalne grupe radikalnih islamista.

U jutrošnjem terorističkom napadu u Bugojnu poginula je jedna osoba, a još šest je povređeno. Policija BiH uhapsila je lidera lokalnih vehabija Harisa Čauševića, zvanog Oks koji je preuzeo odgovornost za napad i još dve osobe koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela terorizma.

U eksploziji je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, koji se u trenutku napada nalazio u stanici policije, dok je još šest osoba povređeno. Teško je ranjena policajka Edina Hindžić, dok se lakše povređena petorica policajaca na koje je Čaušević bacio ručnu granatu.

Policijska stanica u Bugojnu teško je oštećena. Od siline eksplozije, na parkingu kod stanice policije, uništeno je desetak automobila, a od detonacije popucala su stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od mesta bombaškog napada.

Čaušević je, kako navode policijski izvori u BiH, eksploziv aktivirao daljinskim upravljačem, posle čega je pokušao da pobegne sa mesta događaja, ali je ubrzo uhapšen.

U pokušaju da pobegne iz centra Bugojna, Čaušević je na policiju bacio ručnu bombu. od čije je eksplozije lakše ranjeno pet policajaca, a iza zgrade u kojoj se nalati policijska stanica pronađeno je još eksploziva, fantomka i rukavice.

Tokom prvog ispitivanja, Čaušević je odao imena trojice saučesnika, od kojih je jedan Džemaj Tojagić ubrzo uhapšen.

Odmah posle eksplozije, policajci naoružani automatskim puškama potpuno su blokirali taj deo Bugojna, a tokom jutra u grad je stigao i ministar policije Tarik Sadiković, kao i veliki broj stručnjaka zapadnih obaveštajnih agencija, koji već desetak godine prate radikalne islamiste u BiH.

Bomba je bila skrivena u jednom od automobila parkiranih ispred policijske stanice u Bugojnu, a aktivirana je daljinskim upravljačem. Još uvek nemaa informacija o kojoj je vrsta eksploziva upotrebljena u napadu.

Kako navode izvori bliski, istrazi Čaušević je planirao da policijsku stanicu digne u vazduh u trenutku kada je planiran sastanak vezan za obezbeđivanje verskog skupa u obližnjem mestu Ajvatovica.

Verski skup u Ajvatovici najveći je te vrste u Evropi, ali vehabije ne priznaju taj muslimanski obred, te policijski zvaničnici u BiH motive bombaškog napada traže upravo u sukobu radikalnih islamista sa lokalnim vernicima.

Internet portal "Put vjernika", koji održavaju vehabije iz Gornje Maoče, nedavno je objavio tekst u kome se navodi da "aktivnosti vezane za Ajvatovicu nemaju svoje osnove niti utemeljenja u islamu i njegovim jasnim i čistim propisima".

"To je jedna negativna novotarija (bidat) u vjeri koja je zabranjena ... Kada se ovom negativnom činu doda još i miješanje muškaraca i žena, nedolično neislamsko oblačenje i ponašanje i druge neispravnosti koje se dešavaju tom prilikom, a koje niko ne sprječava niti otklanja, stvar biva još gora", navodi "Put vjernika".

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво