Reakcije na slovenački referendum

Vlasti u Ljubljani, EU i Hrvatska zadovoljni ishodom referenduma o arbitražnom rešavanju graničnog spora Slovenije i Hrvatske. Slovenija će platiti cenu referenduma i sporazuma, upozorava opozicija.

Granični spor dug gotovo dve decenije rešavaće se pred međunarodnim arbitažnim telom,  odlučili su građani Slovenije.

Neizvesnost, koja je pratila referendumsku kampanju, potrajala je sve do objavljivanja neslužbenih rezultata, kada je potvrđeno da su, sa svega dvadesetak hiljada glasova razlike,  Slovenci, ipak, dali zeleno svetlo arbitražnom sporazumu sa Hrvatskom.

Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da je Slovenija sa tesnom, ali dovoljnom razlikom glasala za pravično rešenje graničnog spora sa Hrvatskom, te da je odlučeno da se otvori nova stranica u odnosima između dve zemlje.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da će slovenačka podrška sporazumu omogućiti Hrvatskoj da završi pristupne pregovore sa Evropskom unijom, a da ga tesan rezultat ne brine, jer se u demokratiji odlučuje većinom glasova.

Vođa Slovenske demokratske stranke, najveće opozicione partije Slovenije, Janez Janša upozorava da njegova stranka neće glasati za ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske sa Evropskom unijom, ako do tada ne bude rešeno granično pitanje. Opozicija smatra da će arbitražnim sporazumom Slovenija još više izgubiti, posebno u Piranskom zalivu i da neće imati dodir s međunarodnim morem.

"Ovde je najveći gubitnik Slovenija. Mi ćemo platiti cenu ovog referenduma i samog sporazuma", rekao je Janša.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor spremna je da pregovara i sa slovenačkom opozicijom, kako bi sprečila blokadu hrvatskih pregovora sa Evropskom unijom. Ohrabrena rezultatom referenduma, uverena je da će u tome i uspeti.

"Ovo je nova stranica, ne samo u odnosima Hrvatske i Slovenije, nego i važna poruka ohrabrenja za sve naše susede na jugoistoku Evrope", izjavila je premijerka Hrvatske.

Rezultat slovenačkog referenduma pozdravlja i Evropska unija, uz ocenu da je to važna poruka za zemlje na jugoistoku Evrope da se bilateralna pitanja mogu rešavati u evropskom duhu.

Portparolka Evropske komisije Anđela Filote  izjavila je da podrška koju je slovenački narod dao sporazumu "predstavlja korak napred" i da Evropska unija pozdravlja takvu odluku.

O zaključivanju pristupnih pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom, Filote je rekla da je suviše rano da se kaže da li će se to dogoditi tekuće ili naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво