Bez odluke o zatvaranju OHR

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira nije doneo odluku o zatvaranju OHR, jer vlasti u BiH nisu ispunile tražne ciljeve i uslove. Na zasedanju Saveta stranke izrazile spremnost da nastave razgovore o ustavnim promenama neophodnim za evropske integracije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da Upravni odbor Saveta za implementaciju mira (PIC) nije doneo odluku o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR), jer vlasti BiH nisu ispunile svih pet ciljeva i dva uslova za transformaciju OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Incko je na konferenciji za novinare u Sarajevu, po završetku dvodnevne sednice PIC-a, rekao da PIC ne dovodi u pitanje zatvaranje OHR-a, ali je prethodno potrebno ispuniti uslove, koji su postavljeni vlastima u BiH, preneli su elektronski mediji u BiH.

Incko je rekao da su politički direktori Upravnog odbora PIC-a ocenili da je rešavanje pitanja državne i vojne imovine prioritet, zbog čega su domaće političare pozvali na postizanje dogovora.

Kad je u pitanju prudski proces, koji su pred kraj prošle godine dogovorili lideri SNSD, HDZ-a i SDA, Milorad Dodik, Dragan Čović i Sulejman Tihić, visoki predstavnik je rekao da to treba da bude proces BiH, proširen sa šest ili više stranaka, kao i da u njega treba uključiti civilni sektor.

Incko je preneo da je PIC pozvao političare u BiH na dijalog i kompromis u ispunjavanju evropskih prioriteta, kako bi ta zemlja mogla ostvariti napredak na putu prema EU i NATO-u.

Naredno zasedanje PIC-a trebalo bi da bude održano u novembru, kada bi, ukoliko bude ostvaren napredak, mogla biti razmatrana odluka o zatvaranju OHR-a.

Disonantni lideri

Lider SNSD Milorad Dodik istakao je, na sednici Saveta, da su za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljiva "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika i da je to što je Incko uradio "poslednje" u skladu sa njima.

"RS to više neće tolerisati" rekao je Dodik, i dodao da će RS naći načina da tuži one koji su vršili takve malverzacije u vezi korištenja bonskih ovlaštenja i smene ljudi, koje su se desile u poslednje vreme.

Dodik je ponovio da podržava transformaciju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i naveo da treba rešiti pitanje državne imovine i ispuniti preostale uslovi i ciljevi PIC-a koji se odnose na transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Lidera SDA Sulejman Tihić smatra da do zatvaranja kancelarije visokog predstavnika ne može doći dok se ne reše važna pitanja za BiH i njeno efikasnije funkcionisanje.

Tihić je spreman da učestvuje na budućoj konferenciji, na kojoj će eventualno biti postignut kompromis. Do tada, po Tihiću, potrebno je učešće visokog predstavnika, koji bi bio svedok dogovora i pomogao u njegovoj realizaciji.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, rekao da su na sednici Saveta politički lideri pokazali različite stavove u rešavanju pitanja državne imovine.

On je najavio da će se 9. jula u Dubrovniku sastati lideri iz BiH ali, kako je naveo, pre toga trebao bi se održati sastanak "prudske" trojke koju čine lideri SDA, SNSD i HDZ.

Čović očekuje da do kraja godine biti donet novi ustav jer, kako navodi, dvoentitetsko uređenje BiH nema evropsku perspektivu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво