Slučaj Glavaš stagnira

Nastavlja se istraga o spornim dokumentima koji su bivšem hrvatskom generalu Branimiru Glavašu omogućili da izbegne desetogodišnju kaznu zatvora. Vlasti odbacuju optužbe i tvrde da nema nepravilnosti oko osporavanog državljanstva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja istragu o spornim dokumentima koji su omogućili Branimiru Glavašu da izbegne desetogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku.

Državljanstvo BiH koje je Glavaš stekao neposredno nakon presude Županijskog suda u Zagrebu, "čuva" bivšeg hrvatskog generala.

"Istraga o 'Slučaju Glavaš' sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova muslimansko-hrvatskog entiteta", rekao je portparol tužilaštva Boris Grubešić.

Iako su vlasti BiH ove nedelje odbile najnoviji zahtev Zagreba za izručenje Glavaša, tužilaštvo tvrdi da se u BiH i dalje vodi proces protiv bivšeg hrvatskog generala.

Naime, dosadašnja istraga nije utvrdila nepravilnosti u načinu na koji je osuđeni stekao državljanstvo BiH, što je dovoljno dobar razlog da Glavaš ostane bezbedan u BiH. 

Hrvatski mediji prenose izjavu pomoćnika ministra civilnih poslova BiH Mladena Pandurevića da je Glavaševo državljanstvo BiH do sada proveravano čak šest puta, s obzirom na to da oduzimanje državljanstva jedini način da se Glavaš isporuči Hrvatskoj.

Na zahtev Ministarstva civilnih poslova proveru dokumenata na osnovu kojih je Glavaš stekao državljanstvo BiH sprovelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, posle čega je federalna policija proverila matične knjige.

U ocenu postupka uključila se i upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH.

Sud BiH takođe je, u tri navrata, utvrdio da je Glavaš državljanin BiH na osnovu državljanstva njegovih roditelja.

U komentaru na teze kako je sporno da li je opština Grude, u čijim se matičnim knjigama vode Glavaševi roditelji, bila u to vreme deo današnje BiH, Pandurević je izjavio da je to potpuno nevažno jer su Grude sada u BiH kao samostalnoj državi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво