Crna Gora pred izbore

Prvi put ujedinjena opozicija u Crnoj Gori, lokalne izbore diže na državni nivo, za razliku od vladajućeg DPS-a koji insistira na rešavanju lokalnih problema.

Kampanja za izbore koji će u 14 crnogorskih opština biti održani 23. maja, zahuktala se tek u nedelji za nama. 

Prošle su tačno četiri godine od referenduma o državno-pravnom statusu i kampanje koju je obeležio Mašan Bušković.

Crna Gora sada nema novog Mašana, ali su opet aktuelne optužbe o kupovini glasova. Opozicija optužuje vlast da, najčešće gubitkom posla, plaši birače koji su, pokazuju zvanični podaci, sve zaduženiji i sve neredovniji u otplati kredita.

Vlast negira optužbe, tvrdi da mirno čeka 23. maj, jer iza njih, kako navodi, stoji veliki partijski rad.

"Naša opozicija nije svesna da je podignut nivo demokratske kulture u Crnoj Gori. Ne može se jeftinim štosevima doći na vlast, nego morate pokazati da znate šta hoćete i da znate kako to da ostvarite", rekao je Milo Đukanović Milo Đukanović iz Koalicije Evropska Crna Gora. 

Vlasti, koja nastupa pod imenom Evropska Crna Gora, prvi put se suprotstavlja udružena opozicija, i to pod imenom "Bolja Crna Gora".

"Da bi Crna Gora postala evropska država ona mora biti bolja. Mi hoćemo da iskorenimo kriminal i korupciju. Obračunaćemo se sa organizovanim kriminalom i pomirićemo Crnu Goru. To je ono što smo shvatili kao važan zadatak i što od nas očekuju građani Crne Gore", rekao je Andrija Mandić iz koalicije "Bolja Crna Gora". 

Ipak, ni ove izbore ne mimoilazi oprobani scenario: ministri su se razleteli po zemlji, obećavaju poslove i povoljne kredite. Ipak, jedna državna manifestacija presela je gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši.

U danu kada je otvorio Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, nastavljeno je suđenje u sporu koji protiv njega vodi slabovida devojka, jer joj je svojevremeno zabranio da na posao dolazi u pratnji psa vodiča.

Na sve se obraća pažnja ovih dana, pa tako bele košulje opozicionih lidera, koje treba da simbolizuju njihovu čistu prošlost, vlast drugačije tumači.

"Umesto da se potrude da kandiduju jedan program koji će građanima Crne Gore nuditi bolje šanse od onog programa koji  mi nudimo, oni se služe jeftinim trikovima, belim košuljama i maramama koje samo asociraju da su se predali pre izbora", rekao je Đukanović.

"Bolja Crna Gora je savez demokratskih stranaka koje zaista žele da se bave rešavanjem životnih problema svih građana u Crnoj Gori, a ne problemima bilo koje političke elite ili bilo kojeg političara", rekao je Srđan Milić iz Koalicije Bolja Crna Gora.

Na nedeljnim lokalnim izborima, Podgorica je najkrupniji zalogaj i za prvi put udruženu opoziciju i za prvi put razjedinjenu vlast DPS-a i SDP-a.

Od rezultata izbora u glavnom gradu zavisiće i da li će Albanci dobiti opštinu Tuzi, koju im vlast obećava duže od decenije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво