Tihić: Dodik ugrozio "prudski proces"

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik svojim delovanjem ugrozio i doveo pred krah celi "prudski proces", tvrdi predsednik SDA Sulejman Tihić. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko naglašava da se dijalog tri konstitutivna naroda mora nastaviti.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je u Sarajevu da je predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer Republike Srpske Milorad Dodik svojim delovanjem ugrozio i doveo pred krah celi "prudski proces".

"Proces je ugrožen onog momenta kada ga je neko od nas trojice ugrozio, a moje mišljenje jeste da ga je ugrozio Dodik", rekao je Tihić.

Predsednik Stranke demokratske akcije je još jednom potvrdio da neće prisustvovati sastanku Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji bi danas popodne trebalo da se održi u zgradi Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Tihić kaže da je osnovni razlog zbog koga se neće odazvati sastanku složena politička situacija koju su uzrokovali predstavnici RS predvođeni Dodikom, kao i njihovo antidejtonsko delovanje i nepoštovanje odluke visokog predstavnika.

Tihić odsutan

"Neću biti prisutan na ovom sastanku i to možete nazvati sastankom 'prudske dvojke' ", istakao je predsednik Stranke demokratske akcije.

Tihić je rekao da ne želi da učestvuje u razgovorima i zbog činjenice da i ono što je "prudska trojka" dosad dogovorila, Dodik i njegovi poslanici ne poštuju.

To se pre svega odnosi na dogovoreni okvir ustavne reforme, koji je prošao u Domu naroda BiH, ali je zaustavljen u Zastupničkom domu BiH, rekao je Tihić.

"Sa svoje strane činio sam sve i često bio izložen kritikama zbog spremnosti na dijalog, dogovor i kompromis, te dugo vremena vukao celi ovaj proces, uz sve nedostatke", rekao je Tihić.

Prema njegovim rečima, dalje razgovore o ključnim pitanjima treba voditi u širem kapacitetu, posebno kada je u pitanju ustavna refoma, gde treba uključiti i stranke opozicije.

Tihić je potvrdio da će prisustvovati sednici Veća za implementaciju mira kojoj će prisustovati politički lideri u subotu i delegacija amričkog Kongresa.

Poslednji sastanak "prudske trojke" održan je u Banjaluci u krnjom sastavu, jer mu nije prisustvovao Tihić.

Dodik, Tihić i Čović su pred kraj prošle godine postigli sporazum u Prudu, kod Odžaka, dogovorivši prioritete rešavanja važnih pitanja za BiH na njenom evropskom putu.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара