Pahor: Sporazum ili izolacija

U slučaju da na predstojećem referendumu odbaci arbitražni sporazum sa Hrvatskom, Sloveniju čeka "potpuno nepredvidljiva situacija" i međunarodna izolacija, ocenio slovenački premijer Borut Pahor.

Premijer Slovenije Borut Pahor upozorio je da Ljubljanu, u slučaju da na predstojećem referendumu odbaci arbitražni sporazum s Hrvatskom, čeka "potpuno nepredvidljiva situacija" i međunarodna izolacija.

Odbacivanje sporazum ne bi samo onemogućilo rešavanje graničnog spora s Hrvatskom, nego bi moglo uzrokovati incidente od kojih bi se moglo dospeti u opasne, a nepotrebne, bezbednosne situacije, zbog čega bi se Slovenija izolovala u međunarodnoj zajednici, ukazao je Pahor.

Premijer je, na konferenciji za medije, od onih koji priželjkuju odbacivanje sporazuma na referendumu zatražio da jasno kažu šta je alternativa tom dogovoru sa Hrvatskom, sugerišući da nje, sa stanovišta slovenačkih nacionalnih interesa, nema, prenela je agencija STA.

Parlamenti dve zemlje su već ratifikovali sporazum o arbitraži, ali je u Sloveniji odlučeno da se konačna odluka o tom aktu donese na referendumu, koji je zakazan za 6. jun.

Sporazum su u novembru 2009. godine potpisali premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a hrvatski parlament ga je već ratifikovao.

Prema sporazumu, međunarodnom arbitražnom timu biće povereno rešavanje pograničnog spora koji datira od raspada Jugoslavije 1991. godine, a njegova odluka biće obavezujuća za obe države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво