Dan oslobođenja uz protest neoustaša

Dok su gradske vlasti i antifašisti polaganjem venaca obeležavali Dan oslobođenja Zagreba, pristalice građanske inicijative "Krug za Trg" demonstirale na Trgu maršala Tita, tražeći da mu se vrati ime Kazališni, iz vremena NDH.

Dan oslobođenja Zagreba u glavnom gradu Hrvatske obeležili su predstavnici antifašista i gradskih vlasti polaganjem venaca poginulim partizanima i žrtvama ustaškog terora.

U isto vreme, na Trgu maršala Tita, demonstrirale su pristalice građanske inicijative "Krug za Trg" tražeći promenu njegovog imena u Kazališni, kako se zvao za vreme NDH.

"Krug za trg" organizovao je protest jer, kako su naveli, Skupština grada Zagreba nije odgovorila na njihov zahtev da Trgu maršala Tita bude vraćeno ime Kazališni trg.

Koordinatorka "Kruga za trg" Maja Runje rekla je da je protest zasnovan na Deklaraciji Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tokom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, kao i Rezoluciji Saveta Evrope.

"Pomirenje je moguće samo uz traženje oproštaja za počinjene zločine i uz izraženo kajanje", rekla je Maja Runje.

Skupu na kome su čitana i svedočanstva preživelih pripadnika kvislinških formacija prisustvovao je i poznati hrvatski terorista Zvonko Bušić (64) koji je zbog otmice aviona i ubistva jednog njujorškog policajca od podmetnute bombe 1976. odslužio 32 godine zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Povodom dana oslobođenja Zagreba, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH), udruženja antifašista na regionalnom nivou, ali i gradskih vlasti položili su vence na spomenik Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Predstavnici SABAH-a grada položili su venac i na spomenik u Dotršćini na istoku grada, jednom od najvećih stratišta Zagrepčana.

Dan oslobođenja Zagreba obeležava se povodom oslobađanja glavnog grada Hrvatske od strane partizana pre 1945. godine.

Više od 20.000 Zagrepčana poginulo je boreći se u redovima partizana, kao i od ustaškog terora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, između 1941. i 1945. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара