Zastave Herceg-Bosne uznemirile Bošnjake

Obeležja i zastave samoproglašene i ugašene paradržavne tvorevine Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koje su osvanule u Stocu, unele uznemirenost među Bošnjake povratnike u tom gradu u Federaciji BiH.

Sarajevski mediji preneli su da su obeležja i zastave samoproglašene i ugašene paradržavne tvorevine Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koje su osvanule u Stocu, unele veliku uznemirenost među Bošnjake povratnike u tom gradu u Federaciji BiH.

Dodatnu uznemirenost i napetost unosi i činjenica da zastave i obeležja Herceg-Bosne u tom gradu, gde je na vlasti Hrvatska demokratska zajednica, postavljaju radnici komunalnog preduzeća Stoca.

"Zaprepašćeni smo jer se nešto slično događalo i pre nekoliko godina kada je tek počeo povratak Bošnjaka i kada im je stavljano do znanja da nisu poželjni u ovom gradu", rekao je predsednik bošnjačkog foruma mladih Stoca Nerin Dizdar.

Dizdar je istakao da je taj forum uputio nekoliko dopisa na adrese domaćih i međunarodnih institucija od kojih se traži smena načelnika opštine Stolac Stjepana Boškovića.

Predsednik bošnjačkog forum je zabrinut i zbog koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsoma u Stocu, polovinom jula, koji veliča ustašku ideologiju, i sve to ocenio kao izlivanje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima povratnicima.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jun 2009, 15:29)
frenky [neregistrovani]

Kraj BiH

uz dužno poštovanje prema vama kaže se Bosna i Hercegovina a ne BIH jer ne postoji drzava na svetu koja se zove zamenicom u prvom licu jednine.

(nedelja, 14. jun 2009, 16:51)
anonymous [neregistrovani]

Kad protjerase Srbe...

Prvo su udruzenim snagama (Hrvati i muslimani) protjerali nas Srbe iz Hercegovine (Stolac i okolina stradase od ustaske ruke 1941, pa 1992), pa se onda medjusobno poubijase. Eto ti pameti i ljubavi medju "Federacijskom" bracom.
Pozdrav.

(nedelja, 14. jun 2009, 11:34)
Ajdar Slobodan - bambi Banja Luka [neregistrovani]

Kraj BiH

Ovo najracionalnije rešenje za BiH nažalost nije moguće.Kad pogledate kartu vidjećete da se Bihaćka regija samo preko hercegovine može povezati sa Sarajevom.Hrvati su u Vašingtonu pristali na federaciju i tu nema priče.Znači samo Dejton ili na dva dela.Što se KiM tiče, reka Ibar je maksimum. No od svega toga je razvoj demokratskog društva puno važniji.Demokratija je proces koji traje i koji se nemože zaustaviti.Jednog dana će sasvim nevažno biti gdje živite.Zato spustite loptu i pustite da vreme bude sudija...

(nedelja, 14. jun 2009, 02:22)
anonymous [neregistrovani]

Rat???

"Da je covjek imalo pametan pa nema veze koje nacionalnosti, taj vise nece uzeti pusku u ruke".
Eh da jesmo k'o sto nismo nebi ni stara drzava "pukla". Svakako da smo i isti narod, i isti jezik govorimo itd. Samo je pitanje kako da se taj narod i taj jezik nazove tim jednim zajednickim imenom? Taj je eksperimenat propao, i sad svako svome. Velika je zabluda da ce BiH obstati, kao sto je bila i zabluda u vezi bivse Jugoslavije! Kad svako svome pridje, onda se tek mogu graditi dobrosusedski odnosi. Netreba rat za to. Valjda smo naucili iz proslog gradjanskog rata. A ako (nedaj Boze) do njega dodje, mora se puska uzeti u ruke jer je jedini nacin zastite i jednima i drugima. Nadam se da nece. Ceho-SLovacka se je pocepalm mirnim putem, mozemo i mi. Daj nam Boze pameti/razuma.
Pozdrav iz Kanade.

(subota, 13. jun 2009, 22:41)
anonymous [neregistrovani]

Rat???

Da je covjek imalo pametan pa nema veze koje nacionalnosti, taj vise nece uzeti pusku u ruke.

(subota, 13. jun 2009, 20:36)
anonymous [neregistrovani]

Pocetak novog rata...

Srbi nikoga neće napasti i nemaju razloga. Samo će braniti svoju Republiku Srpsku. Mislim da i među Bošnjacima ima više onih koji shvaćaju realnost, čuvaće ono što imaju i ne moraju nikoga napadati. Podelite se već jednom pa da živite ko ljudi i dobre komšije.

(subota, 13. jun 2009, 19:08)
anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Zasto Muslimanima smeta zastava Herceg Bosne? Pa Stolac i pripada Herceg Bosni. Mora se znati sta je cije, jer je to jedini nacin da se obezbjedimo da rata nikada vise nebude u buducnosti i da buduce generacije Balkanskih naroda ne prolaze ono sto smo mi prosli. Jedino oni koji zive na teritoriji drugog naroda moraju ustavom i zakonom da budu ravnopravni sa svim ostalim narodima. Izvinite, ali zastava Herceg Bosne je zastava teritorije na kojoj zivite i morate je postovati i mora biti na svakoj drustvenoj zgradi, to nije pitanje ljudskih prava, vec postivanje. Onaj ko to ne zeli da gleda, morace da se odseli na drugo mjesto.

(subota, 13. jun 2009, 18:14)
anonymous [neregistrovani]

Pocetak novog rata...

Nece biti rata jer Bosna odnosno Sarajevo nemaju para ni potencijala za tako nesto. Ova vestacka drzava se odrzava a Bosnjaci su izmedju dva risa koji bi da ga rastrgnu. Kada ce Sarajevo progledati i reci Srbiji i Hrvatskoj koliko kosta odcepljenje Herceg-Bosne i RS. Umesto da profitiraju i izdju iz ove opasne federacije oni sebe i svoju sudbinu vezuju sa onima sa kojima su mnogo puta ratovali.

(subota, 13. jun 2009, 17:04)
Небојша ВБ [neregistrovani]

Паметан човек

Свака част господине. Најбоље и најбрже решење, а чини ми се и једино за Балкан. Да се реши то и умири ово буре барута које може поново да експлодира.

(subota, 13. jun 2009, 16:02)
anonymous [neregistrovani]

pocetak novog rata...

Strahujem da sve ovo sto se desava u BiH nije samo uvertira u nesto gore - novi rat... nadam se da nece doci do toga, ali kako stvari stoje plasim se da ce opet neduzan narod da strada zbog glupe politike.