Dodik za ukidanje OHR-a

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će na sutrašnjem sastanku predložiti liderima SDA i HDZ-a da zajedno traže ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH kako bi ubrzali proces evrointegracije.

Sastanak u nedelju u Banjaluci biće prilika je da predsednici SDA Sulejman Tihiću i HDZ-a Dragan Čović čuju predloge za potpisivanje zajedničke izjave kojom ćemo tražiti ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini čije postojanje usporava evropski put BiH, rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, učestvuvjući u programu Televizije Republike Srpske, istakao da mu je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost preneo da BiH neće moći postati članica Evropske unije dok se ne zatvori OHR.

Govoreći o sastanku trojice lidera u BiH, koji će pokušati da na osnovu Prudskog sporazuma ubrzaju rešavanje pojedinih reformskih procesa u BiH, Dodik je naglasio da ništa neće moći da bude na štetu RS.

Premijer Republike Srpske smatra da Kancelarija visokog predstavnika u BiH nanosi najveću štetu BiH i njenom evropskom putu.

"OHR, koji bi trebalo da bude faktor stabilnosti postao je faktor nestablinosti", naveo je Dodik, istakavši da se to u poslednje vreme dešava pred sednice Saveta za implementaciju mira, na kojima se odlučuje o daljoj sudbini OHR.

Prema njegovim rečima, uzrok problema nije prisustvo visokog predstavnika, već grupa ljudi u OHR-u, koji stvaraju negativnu tenziju i atmosferu, okrivljujući za sve Republiku Srpsku.

"Kreirali su priču o 'duhu Dejtona', koja je i strateški greška OHR-a, jer je trebalo da sprovedu slovo Dejtona i da su to uradili BiH bi danas bila jedna od stabilnijih zajednica", rekao je Dodik istakavši da se bez RS više ne može ništa doneti u BiH.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku "Prudske trojke" u Banjaluci, zbog izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika i ponižavajućeg stava međunarodne zajednice u vezi sa, kako je rekao, Dodikovim antidejtonskim ponašanjem.

"Mislim da pre nastavka bilo kakvih razgovora treba da imamo jasan stav Kancelarije visokog predstavnika i međunarodne zajednice koji se tiču antidejtonskih zaključaka Skupštine RS i svih antidejtonskih izjava kojima se poziva na rušenje svega onoga što je od Dejtona do sada urađeno, kada su u pitanju procesi reformi i integracije BiH u Evropsku uniju", rekao je Tihić za radio Slobodna Evropa. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво