Dodik za ukidanje OHR-a

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će na sutrašnjem sastanku predložiti liderima SDA i HDZ-a da zajedno traže ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH kako bi ubrzali proces evrointegracije.

Sastanak u nedelju u Banjaluci biće prilika je da predsednici SDA Sulejman Tihiću i HDZ-a Dragan Čović čuju predloge za potpisivanje zajedničke izjave kojom ćemo tražiti ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini čije postojanje usporava evropski put BiH, rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, učestvuvjući u programu Televizije Republike Srpske, istakao da mu je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost preneo da BiH neće moći postati članica Evropske unije dok se ne zatvori OHR.

Govoreći o sastanku trojice lidera u BiH, koji će pokušati da na osnovu Prudskog sporazuma ubrzaju rešavanje pojedinih reformskih procesa u BiH, Dodik je naglasio da ništa neće moći da bude na štetu RS.

Premijer Republike Srpske smatra da Kancelarija visokog predstavnika u BiH nanosi najveću štetu BiH i njenom evropskom putu.

"OHR, koji bi trebalo da bude faktor stabilnosti postao je faktor nestablinosti", naveo je Dodik, istakavši da se to u poslednje vreme dešava pred sednice Saveta za implementaciju mira, na kojima se odlučuje o daljoj sudbini OHR.

Prema njegovim rečima, uzrok problema nije prisustvo visokog predstavnika, već grupa ljudi u OHR-u, koji stvaraju negativnu tenziju i atmosferu, okrivljujući za sve Republiku Srpsku.

"Kreirali su priču o 'duhu Dejtona', koja je i strateški greška OHR-a, jer je trebalo da sprovedu slovo Dejtona i da su to uradili BiH bi danas bila jedna od stabilnijih zajednica", rekao je Dodik istakavši da se bez RS više ne može ništa doneti u BiH.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku "Prudske trojke" u Banjaluci, zbog izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika i ponižavajućeg stava međunarodne zajednice u vezi sa, kako je rekao, Dodikovim antidejtonskim ponašanjem.

"Mislim da pre nastavka bilo kakvih razgovora treba da imamo jasan stav Kancelarije visokog predstavnika i međunarodne zajednice koji se tiču antidejtonskih zaključaka Skupštine RS i svih antidejtonskih izjava kojima se poziva na rušenje svega onoga što je od Dejtona do sada urađeno, kada su u pitanju procesi reformi i integracije BiH u Evropsku uniju", rekao je Tihić za radio Slobodna Evropa. 

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 14. jun 2009, 18:49)
anonymous [neregistrovani]

Dodik

Neka se drze dejtona. I Svica je stvorena iz tri kantona ali je najbogatija zemlja. A te nase tri svadalice bolje bi im bilo da se potrude da narodu obezbijede posao a te koji su nas posvadali da izbace van, jer ko te zavadi pomiriti te nemoze, sto znaci hljeba i posla pa ce narod sam vidjeti ko mu je prijatelj a ko neprijatelj.

(nedelja, 14. jun 2009, 15:34)
anonymous [neregistrovani]

Dodik

Bravo Dragane! Apsolutno si u pravu!

(nedelja, 14. jun 2009, 13:49)
anonymous [neregistrovani]

Dodik

uz dodika samo nazad,svi oni misle tolko o sebi,a za nas ih briga.Narode daj se jednom opameti.i manite se nacionalizma.dragan iz banja luke-B.I.H.

(nedelja, 14. jun 2009, 13:39)
anonymous [neregistrovani]

Dodik

Ašto je naprijed gospodine?

(subota, 13. jun 2009, 14:51)
anonymous [neregistrovani]

Dodik

samo napred gospodine Doduik ali prvo trebas da prijavie svi clanovi vlad svoja imanja i sve drugo sto posjedujete tako davas posle mandata niko vise zakonski netrazi pozdrav iz züricha

(subota, 13. jun 2009, 13:29)
anonymous [neregistrovani]

Dodik

Samo napred