Đukiću 25 godina zatvora zbog zločina u Tuzli

Bivši komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen prvostepenom presudom Sudskog veća Suda BiH, na kaznu zatvora od 25 godina zbog granatiranja Tuzle.

Sudsko veće Suda BiH usudilo je bivšeg komandanta Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na kaznu od 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Sudsko veće je utvrdilo da je Đukić svojim jedinicama, smeštenim na planini Ozren, 25. maja 1995. godine naredio da artiljerijskim projektilima granatiruju Tuzlu.

Tada je jedan projektil pogodio uže jezgro grada u centru Tuzle, gde je poginula 71 osoba, a ranjeno je više od 150 ljudi. To mesto nije bilo vojni cilj, a poginuli su u najvećem broju deca i mladi.

Đukić je oslobođen optužbe da je 28. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle, koja je bila zaštićena zona UN, kada je poginula jedna, a povređene su tri osobe.

Veme pritvora u kojem se Đukić nalazi od 8. novembra 2007. godine uračunaće se u zatvorsku kaznu.

Đukićev advokat Nebojša Pantić rekao je novinarima, nakon izricanja presude, da je osuđen nevin čovek, "što će odbrana dokazati u epilogu sudskog postupka" i dodao da će uslediti žalba nakon dobijanja presude.

Predstavnici Udruženja roditelja žrtava, koje su stradale na tuzlanskoj Kapiji, kao i preživeli, rekli su da su zadovoljni činjenicom što je Đukić osuđen, ali smatraju da je ta kazna trebalo da bude veća.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 14. jun 2009, 10:10)
skandy [neregistrovani]

Malo

ako je kriv a vjerojatno je jedan od gore sa brda Majevice koji je mahnito granatirao po gradskoj zoni s namjerom da ubija onda je kazna preblaga,ili ga osloboditi ili dozivotna robija.

(subota, 13. jun 2009, 14:14)
lazar [neregistrovani]

sila

kadija te tuzi,kadija ti sudi...

(subota, 13. jun 2009, 11:24)
ni9jk [neregistrovani]

25 Godina

Dobro je prosao!

(petak, 12. jun 2009, 23:11)
Bane [neregistrovani]

Dobra presuda

Jos samo kada bi se ovako angazovali da pohapse i osude one koji su u toj istoj Tuzli masakrirali vojnike JNA koji su se samo povlacili iz grada.