Đukiću 25 godina zatvora zbog zločina u Tuzli

Bivši komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen prvostepenom presudom Sudskog veća Suda BiH, na kaznu zatvora od 25 godina zbog granatiranja Tuzle.

Sudsko veće Suda BiH usudilo je bivšeg komandanta Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na kaznu od 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Sudsko veće je utvrdilo da je Đukić svojim jedinicama, smeštenim na planini Ozren, 25. maja 1995. godine naredio da artiljerijskim projektilima granatiruju Tuzlu.

Tada je jedan projektil pogodio uže jezgro grada u centru Tuzle, gde je poginula 71 osoba, a ranjeno je više od 150 ljudi. To mesto nije bilo vojni cilj, a poginuli su u najvećem broju deca i mladi.

Đukić je oslobođen optužbe da je 28. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle, koja je bila zaštićena zona UN, kada je poginula jedna, a povređene su tri osobe.

Veme pritvora u kojem se Đukić nalazi od 8. novembra 2007. godine uračunaće se u zatvorsku kaznu.

Đukićev advokat Nebojša Pantić rekao je novinarima, nakon izricanja presude, da je osuđen nevin čovek, "što će odbrana dokazati u epilogu sudskog postupka" i dodao da će uslediti žalba nakon dobijanja presude.

Predstavnici Udruženja roditelja žrtava, koje su stradale na tuzlanskoj Kapiji, kao i preživeli, rekli su da su zadovoljni činjenicom što je Đukić osuđen, ali smatraju da je ta kazna trebalo da bude veća.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво