Srpski logoraši tužili Federaciju BiH

Savez logoraša Republike Srpske predao tužbu Sudu u Sarajevu protiv Federacije BiH za ratne zločine u 536 logora, u kojima su zatvarani i mučeni srpski civili i vojnici od 1992. do 1995. godine.

Savez logoraša Republike Srpske predao je Opštinskom sudu u Sarajevu tužbe protiv Federacije BiH za ratne zločine počinjene u 536 logora, u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani srpski civili i vojnici od 1992. do 1995. godine.

"Cilj ovih tužbi nije samo naplata materijalne štete za psihičke i fizičke bolove, već da se dokaže i karakter rata u BiH, kao i činjenica da u tom ratu nisu samo stradali muslimani i Hrvati, već i Srbi", rekao je predsednik ovog saveza Branislav Dukić.

Dodao je da je sva dokumentacija o postojanju 536 logora, od kojih je 126 bilo u Sarajevu, bila dostavljena Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali je 2004. godine vraćena Sudu BiH, koji ni do danas nije započeo procesuiranje.

"Pored najuticajnijih ljudi u vojnom i političkom vrhu Federacije BiH, odgovornost za zločine u logorima treba da snose i upravnici logora, nalogodavci i izvršioci zločina, pa čak i nekoliko sudija u Sudu BiH", rekao je Dukić.

Dukić je naveo da su prikupljena dokumenta, koja ukazuju da su logore u kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu i logoru "Silos" u Tarčinu posećivali Alija Izetbegović, Haris Silajdžić, Reis Mustafa Cerić i Jovan Divjak.

Savez logoraša RS je na prikupljanju podataka i pripremanju 536 tužbi radio više od tri godine u saradnji sa 11 advokata Advokatske komore RS.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 13. jun 2009, 20:56)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Dobar pocetak za otkrivanje prave istine

(subota, 13. jun 2009, 12:52)
anonymous [neregistrovani]

Fond

Ovo je jedina, i prava inicijativa.

Trebao bi se etablirati i fond za uplacivanje priloga radi angazovanja jednog advokatskog tima svetskog renomea.

(petak, 12. jun 2009, 20:32)
Branko [neregistrovani]

Nazalost

Popustiće sigurno, samo ne trabaju da idu do kraja tj. da ne odustaju.

(petak, 12. jun 2009, 20:16)
anonymous [neregistrovani]

Nazalost

Nazalost bojim se da nista nece biti od ovoga jel bosnjaci nezele da vide ni da priznaju da su i oni radili zlocine istina boli