Kotorski zaliv "krio" nemačku podmornicu

Misterija potonule nemačke podmornice, koju je pre više od 90 godina minirala njena posada i tako poslala na dno Bokokotorskog zaliva, rešena istraživačkim poduhvatom ekipa sa američkog broda "Herkules" i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora.

Nemačka podmornica, potonula pre više od 90 godina, pronađena je na dnu Bokokotorskog zaliva, javljaju crnogorski elektronski mediji.

Podmornicu je potopila posada nakon kapitulacije Austrougarske i za njom su godinama bezuspešno tragali brojni ronioci.

Ostatke podmornice otkrila je ekipa sa američkog broda "Herkules" i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora, u saradnji sa Centrom za podvodna deminiranja iz Bijele.

"Nakon mapiranja, što je bila prva faza istraživanja, u more je spuštena robotizovana ronilica, što je odmah dalo rezultate, jer smo imali uspešan rad, bez obzira na smetnje u vidljivosti", rekla je rukovodilac istraživanja, arheolog Regionalnog zavoda, Vilma Kovačević.

Američki istraživački brod "Herkules" nastaviće svoju misiju u vodama Boke do 20. juna, a do sada je mapiran Risanski zaliv i deo otvorenog mora od Žanjica do Bigove.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. jun 2009, 22:33)
anonymous [neregistrovani]

sansa

Evo sanse da se Crnogorci naoruzaju dobrom tehnologijom,samo je malo preurede i ko nova.