Nema slovenačkih dozvola za stanovnike Kosova

Slovenija ograničila izdavanje dozvola za rad stanovnicima Kosova koji nemaju dozvolu za boravak u toj zemlji. Udruženja Albanaca u Sloveniji prete da će tražiti od Kosova da bojkotuje slovenačka preuzeća i proizvode.

Vlada u Ljubljani ograničila je izdavanje dozvola za rad predstavnicima malih preduzeća sa boravištem na Kosovu, koji nemaju dozvolu za boravak u Sloveniji i zabranila izdavanje stanovnicima Kosova novih dozvola za sezonski rad, izuzev u poljoprivredi i šumarstvu.

Ograničenje se odnosi i na "barske plesačice", čije će zapošljavanje biti ograničeno samo na one kojima za ulazak u Sloveniju nije potrebna viza, a koje će posao morati da rade samo na jednoj lokaciji.

Na ovaj potez Vlada se odlučila nakon brojnih upozorenja država sa šengenskog područja, posebno Švajcarske i Nemačke, da je naglo povećan broj stanovnika Kosova koji rade sa slovenačkim dozvolama i na crno. Problema ima najviše u Švajcarskoj, gde se dnevno obrađuje i po 15 slučajeva zloupotrebe.

Iako je sa slovenačkom dozvolom moguće slobodno kretanje na području država Šengenskog sporazuma najviše tri meseca, stanovnici Kosova boravak u Evropi produžavaju, nalaze posao i sklapaju bračne veze.

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, stanovnicima Kosova je u slovenačkoj ambasadi u Skoplju od januara do marta ove godine izdato 3.600 dozvola za boravak, što je skoro jednako broju boravišnih dozvola koje su izdale sve ostale evropske države zajedno.

Na odluku Vlade Slovenije reagovala su udruženja albanskih građana sa Kosova u Sloveniji, koja su, osim ostalog, saopštila da će od Kosova zahtevati bojkot slovenačkih proizvoda i firmi.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 12. jun 2009, 17:08)
anonymous [neregistrovani]

Hladnokrvan

da nije bilo te cirilice ti sada nebi bio pismen.

(petak, 12. jun 2009, 14:51)
anonymous [neregistrovani]

Hladnokrvan

U stvari, vi ste takvi kakvi ste, to je vas problem. Ali jedno trebati znat da nisu bili Albanci koji su pokrenuli prvi u bivsoj na rasturivanje te Juge za koju mislim da ste Vi nostalgicni, danas bi vi Slovenci pisali cirilicom.
Toliko za sada.

(petak, 12. jun 2009, 14:00)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

odgovor

Vase misljenje je pogresno, kada je u pitanju falcifikacija radnih dozvola a specijalno u gradjevini to je veoma opasna situacija. Slovenija ima pravo da spreci katastrofe. Kako bi se osecali kada bi se srusila zgrada ili kuca koja je radjena bezinzinjerskog rada odnosno bez ikakve inspekcije ili profesije radnika.
Zasto falcifikovati, zasto ne traziti dozvolu kao i svi ostali ?
Napred Slovenijo to su tvoji prijatelji. Srbiji si zabola noz u ledja i priznala nezavisno Kosovo, danas ti oni to vracaju putevima koi njima odgovaraju.

(petak, 12. jun 2009, 10:13)
anonymous [neregistrovani]

Dozvole

Mi smo prijatelji i sa iskrenim i pametnim srbima.

(petak, 12. jun 2009, 00:06)
anonymousUK [neregistrovani]

Dozvole

Kako to?
Pa zaroni nisu najbolji prijatelji?

(četvrtak, 11. jun 2009, 23:59)
nije vazno [neregistrovani]

odgovor

pa ja mislim da ipak nije u redu ovo sto slovenici pokrenuli ,,a naravno da kako je navedeno da Albanci zahtevaju bojkot na kosovu za sve proizvode i ostalo imaju pravo,ja ih sasvim podrzavam pa cak trebaju takodje da i oni slovencima uvedu vize za ulazak na kosovu pa mozda da takodje vrate od granicnog prelaza da uopste nemogu uci na kosovu,,jer ako je pitanje da sad slovenija kao drzava u EU normalno trebalo bi da olaksa sve vise moguceg boravka a ne da uskrate na sve ovo,jer to vredi za sve nacije iz bivse YUG da se mogu kretati i raditi posteno bar tako ja mislim

(četvrtak, 11. jun 2009, 23:30)
anonymous [neregistrovani]

Hladnokrvan

Neka oni bojkotuju slovenačke proizvode koliko jim srce želi, nama u Sloveniji to nimalo ne smeta.

(četvrtak, 11. jun 2009, 23:15)
Dragan Simic [neregistrovani]

Svi treba da urade isto

Zapad je pun svakaki nacija koje vade vize za druge drzave a dodju u Svajcarsku slazem se sa novim zakonima ,po kojim ti koji su uhvaceni mogu i zatvorsku kaznu da sluze. Mora se stati na kraj tome. I albanci i srbi i hrvati,turci madjari i svi ostali ISTO SVIMA. Legalno sve i super svima!

(četvrtak, 11. jun 2009, 22:58)
anonymous [neregistrovani]

велики пријатељи...

а у ствари све врти око лове...
Пре 2 недеље сам био у Словенији. Албнци је полако окупирају. Све их је више и више. И белог праха такође...
Оде Словенија, да не кажем где...