Požari širom Grčke

Za poslednja 24 sata u Grčkoj je izbilo više od 150 požara, dok mnogobrojni vatrogasci u avionima, helikopterima i specijalnim vozilima pokušavaju da spreče širenje požara. Međutim, uprkos padu temperature na oko 30 stepeni požari se šire nošeni veoma jakim vetrom.

Za samo jedan dan u Grčkoj su izbila 102 šumska požara i čak 54 u naseljenim područjima. Do temelja su izgorela skladišta industrijske robe i preduzeće uvoznika sa skladištem automobila, dok je u poslednji čas vatra zaustavljena pred tankovima rafinerije nafte.

Vatrogasci drže pod kontrolom požar u industrijskoj zoni Atine, u Aspropirgosu gde se nalazi velika luka, rafinerije nafte, čeličane i druge fabrike. Tamo je požar izbio jutros nešto posle dva sata, a kasnije na još tri mesta zbog čega lokalne vlasti sumnjaju da je požar podmetnut.

Zbog požara koji je popodne lokalizovan, evakuisano je stanovništvo mesta Markopulo, nedaleko od Atine, gde su tri kuće oštećene vatrom. Na tom mestu su 24 vatrogasna kamiona, 60 vatrogasaca, tri helikoptera i sedam vatrogasnih aviona.

Od popodneva vatra gori i u klancu Tembi, blizu autoputa Solun-Atina gde je takođe angažovano puno sredstava kako bi se širenje požara sprečilo. Sedam vatrogasnih vozila, dve pešadijske jedinice vojske, dva aviona i sedam vatrogasnih helikoptera gase požar u klancu Tembi.

Požari danas gore i na ostrvima Kefalonija, Andros i Krf. Vatrogasci uz pomoć helikoptera na Androsu brane lučki grad Gavrio u čijoj okolini gori žbunje. Na Kefaloniji takođe gore predeli ispunjeni žbunjem, dok je na Krfu požar zahvatio šumu kod mesta Paleohori.  

Vatra je oslabila kada je dohvatila već napola izgorele borove na obroncima planine Parnita, koja je gorela i prošlog leta.

Požar je u zoru izbio i na najvećem atinskom smetlištu kraj prigradskog naselja Ano Ljosja. U susedstvu su izgorele jedna fabrika za preradu drveta, fabrika frižidera i dva skladišta.

Jučerašnji veliki požar na obroncima planine Parnita, u predgradju Atine, sasvim je lokalizovan, a stotinak vatrogasaca i vojnika sa 16 vozila danas gasi poslednja žarišta.

Tokom prethodne noći su izbila još tri manja požara na samom rubu gradskog naselja Atine, ali su brzo ugašena. U predgrađu Soluna danas je izgorelo oko 50 hektara šume, a požar je lokalizovan pred podne.

Vatra međutim besni na poljima nedaleko od graničnog prelaza Evzoni, na granici Grčke i Makedonije. Po izveštajima grčkih medija, požar je izbio u Makedonji, a vetar ga je preneo u Grčku koja je poslala jake vatrogasne snage u granično područje.  

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво