Roćen brani Tajland od Šinavatre

Milan Roćen, šef crnogorske diplomatije, rekao da Crna Gora neće dozvoliti bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri, podizanje tenzija u toj državi. Šinavatra crnogorski državljanin i nije na "crvenoj poternici", navodi crnogorska policija.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen potvrdio je danas da je tajlandska vlada upozorila Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore da "ima indicija" da bi bivši premijer te zemlje Taksin Šinavatra, iz neke treće zemlje, mogao da utiče na podizanje tenzija na Tajlandu.

Roćen je novinarima u parlamentu kazao da Crna Gora "ne bi dozvolila nikome" da sa njene teritiorije radi protiv interesa bilo koje države.

"Pripremili smo odgovor i odgovorićemo da čak i kada bi bilo ko pokušao, ne samo gospodin Šinavatra, da sa teritorije Crne Gore radi protiv interesa bilo koje druge zemlje, nadležni državni organi Crne Gore mu to nikada ne bi dozvolili", rekao je Roćen.

Šinavatra, crnogorski državljanin 

Uprava policije Crne Gore ranije je saopštila da se bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, za kojim je raspisana međunarodna poternica, nalazi u Crnoj Gori od 13. marta.

Policija je u saopštenju navela da je Šinavatra doputovao u Crnu Goru 13. marta privatnim avionima iz Dubaija, da je crnogorski državljanin i da prema njemu "nema osnova za preduzimanje mera iz svoje nadležnosti".

Građani su u više navrata poslednjih dana viđali bivšeg tajlandskog premijera kako se sa porodicom i pratnjom šeta u Budvi.

Više građana i nekoliko novinara videlo je Šinavatru u nedelju i u utorak uveče kako večera u Starom gradu u Budvi, što su objavili pojedini podgorički mediji.

Prema navodima dnevnog lista "Vijesti", Šinavatra sa porodicom i obezbeđenjem boravi u luksuznoj vili Miločer kod Budve, gde će se zadržati do četvrtka, 18. marta.

Šinavatra ima crnogorski pasoš i za njim su vlasti Tajlanda raspisale poternicu jer je u toj zemlji u odsustvu osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije. 

Šinavatra je zbačen sa vlasti 2006. godine posle vojnog udara zbog optužbi za korupciju i zloupotebu vlasti.

Tajlandsko ministrstvo spoljnih poslova tvrdi da Šinavatra koristi lažno ime Taki Šinegra u pasošima koji su mu izdati u Crnoj Gori, Nikaragvi i Ugandi.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво