Šta je Milu milo

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao da su državni organi Srbije pokušali da Crnu Goru predstave kao kriminalnu državu, kako bi dokazali da, kao samostalna država, nema kapacitete za ulazak u EU. Opozicija u CG još jednom optužila premijera, Đukanović poručio da neće podneti ostavku.

Optužbama da Crna Gora ne sarađuje u borbi protiv organizovanog kriminala, Srbija želi da kompromituje Crnu Goru i pokaže da ona nema pravni kapacitet da bude samostalna država i da je treba zaustaviti u tome, ocenio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

U emisiji Otvoreno Televizije Crne Gore, Đukanović je rekao da se ta namera jasno prepoznaje u odnosu Srbije prema Crnoj Gori, kada je reč o akciji "Balkanski ratnik".

Srbija i Crna Gora nemaju suštinske razlike u pogledu odnosa prema pitanju kriminala, rekao je Đukanović i dodao da "imamo razlike u pogledu ciljeva koje želimo postići potezanjem teme organizovanog kriminala".

"Ponašanje državnih organa Srbije u ovom slučaju pokazalo je da mi nemamo iste ciljeve. Dok je naše ponašanje u saradnji sa međunarodnim službama bilo da dobijemo dokaz, pokazalo se da je cilj Srbije bio da pokaže da je Crna Gora kriminalna država", rekao je Đukanović.

Premijer je naveo da su crnogorski državni organi, u akciji "Balkanski ratnik" i drugim sličnim akcijama, ostvarili vrlo intezivnu saradnju sa mnogim međunarodnim agencijama koje se bave tim pitanjima i da između crnogorskih i međunarodnih službi postoji vrlo intezivina razmena podataka.

Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom

"Ne prihvatamo da se kriminalizuje Crna Gora zbog okolnosti što je neko poreklom iz Crne Gore. Ako se ta hipoteka stavlja nad Crnom Gorom, onda se nameće zaključak da nije cilj ni Šarić, ni Stanaj, već nezavisnost Crne Gore", rekao je Đukanović.

U takvom stavu, dodao je Đukanović, prepoznajem nameru da se kompromituje Crna Gora, da se pokaže da ona nema pravni kapacitet da bude samostalna država, da je treba zaustaviti u tome i da je nezavisnost bila greška, jer ona nema pravnog kapaciteta da preraste u jaku državu.

Đukanović je, i pored teških optužbi, izjavio da Crna Gora želi najbolje i najbliže prijateljske odnose sa Srbijom.

Premijer je ukazao da na jednoj strani imamo faktički dobre odnose u oblasti ekonomske saradnje, a na drugoj imamo podignuto zategnute političke odnose i medijski rat iz koga se može zaključiti da su Srbija i Crna Gora, ako ne u stvarnom, makar u verbalnom ratu.

"Sve to pokazuje da suštinski problem nije crnogorski odnos prema Kosovu, već je suštinski problem crnogorska nezavisnost i da se oni nisu pomirili sa pravom Crne Gore da donosi svoje odluke", rekao je Đukanović.

Srbija pretenduje na lidersku poziciju

"Drugi problem je što Srbija pretenduje na lidersku poziciju u regionu, a da bi neko bio lider mora prehodno da reši problem ratnih zločinaca, da reši da li su oni koji su počinili zločin u Srebrenici heroji ili kriminalci i da pokaže više umeća u razvoju odnosa sa susedima".

Prema njegovoj oceni, ono što je danas problem Srbije je da ona ima problem sa svim državama regiona: sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Makedonijom i Crnom Gorom.

"Uprkos logičnoj nameri Srbije da bude lider u regionu, katkada se bahatim ponašanjem to pretvara u svoju suprotnost, na svu sreću, ne sa onim posledicama kao devedesetih godina prošlog veka", rekao je Đukanović poručivši da Crna Gora na to neće reagovati neodgovorno i nervozno, već da će uraditi sve da sačuva dobrosusedske odnose.

Број коментара 96

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво