Imam presudio: Ivo Andrić "četnički ideolog"

Starešina sarajevske džamije "Kralj Fahd", Nezim Halilović pozvao na ukidanje Republike Srpske, a nobelovca Ivu Andrića nazvao četničkim ideologom. Sarajevski Srbi uznemireni. Mladen Ivanić osudio Halilovićev istup.

Imam džamije "Kralj Fahd" u Sarajevu Nezim Halilović Muderis proglasio nobelovca Iva Andrića za "četničkog" ideologa". U propovedi koju je održao prošlog petka u džamiji optužio Srbe da su agresori na Bosnu i Hercegovinu i ponovio tezu da je Republika Srpska "genocidna tvorevina" koju treba ukinuti.

"Na višegradskoj ćupriji, vakufu Mehmed-paše Sokolovića, zločinci su Bošnjake žive nabijali na kolac, a potom ih pekli na ražnju ", rekao je Halilović usred propovedi, asocirajući na roman "Na Drini ćuprija", dok je Andrića nazvao "velikim četničkim ideologom". 

"Ono što sada treba da uradi međunarodna zajednica jeste da ukine njen naziv a potom i samu Republiku Srpsku", rekao je  Nezim Halilović.

Zvaničnici Republike Srpske oštro osuđuju Halilovićeve stavove iako su im odavno poznati, a kažu da su na svaki atak na Republiku Srpsku uvek spremni da iznesu kontraargumente.

"Svako osporavanje Republike Srpske za nas je udarac na najviše vrednosti koje mi ovde smatramo svojim vrednostima i pozivanje na ukidanje je pozivanje ne samo na eliminaciju nečega nego pozivanje na osvetu, i mnogo čega drugog što nam je poznato iz njihovog delovanja i ponašanja", kaže premijer RS Milorad Dodik.

"Ovakve izjave ne samo da šire mržnju u okviru Bih nego nas učvršćuju, nas iz Republike Srpske da po svaku cenu moramo čuvati svoje institucije u RS, jer su one jedini garant naše bezbednosti i dugoročnog života", ističe predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

Sarajevski Srbi uznemireni su zbog sadržaja molitve Nezima Halilovića, svojevremeno ratnog komandanta Armije BiH. Takve poruke iz džamije, koja okuplja vehabije, ne doprinose pomirenju.

"Poruke su svim Srbima koji su ostali u Sarajevu da ga napuste a oni koji su imali nameru da se vrate da se nikada u njega ne vrate u njega", kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво