Đorđe Ivanov novi predsednik Makedonije

Kandidat VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov pobedio je u nedelju na izborima za predsednika Makedonije sa osvojenih 437.445 glasova, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu 96,71 odsto prebrojanih glasova.

Kako je saopšteno, njegov protivkandidat iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Ljubomir Frčkovski dobio je 252.195 glasova.

Komisija je navela da je, na osnovu obrađenog materijala, odziv bio 42,86 odsto od ukupnog broja upisanih birača i da će i nakon što budu prebrojani svi glasovi sigurno biti iznad 40 odsto, koliko iznosi cenzus neophodan za izbor predsednika.

Lider partije i premijer Nikola Gruevski je na konferenciji za novinare izjavio da je sada najveća odgovornost na njegovoj partiji.

"I pored mnogo nesuglasica sa Brankom Crvenkovskim, zahvaljujem mu se na saradnji", izjavio je Gruevski.

Ivanov je zahvalio građanima Makedonije što su mu dali više od 400.000 glasova.

"Nadamo se da će sve institucije biti usmerene ka za evroatlantskim integracijama i da ćemo prevazići sve izazove zato što smo pokazali da, kada smo jedinstveni iznutra, više nas poštuju napolju. Ovu energiju moramo iskoristiti da omogućimo Makedoniji da postane članica NATO, a da u njoj žive srećni ljudi. Živela evropska Makedonija", izjavio je Ivanov.

VMRO-DPMNE je saopštila da je na izbore izašlo više od 40 odsto birača, što je cenzus neophodan za izbor predsednika države. Ta partija je saopštila da je u dva izborna kruga osvojila 55 gradonačelnička mesta i mesto prvog čoveka Skoplja, a da je SDSM pobedila u devet opština.

U Makedoniji ima ukupno 84 opština, a posebna jedinica lokalne samouprave je grad Skoplje.

Na trgu u Skoplju počela je proslava pobede VMRO-DPMNE.

Vršilac dužnosti predsednika Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev izjavio je da su izbori protekli mirno, ali ne i fer i demokratski i da je VMRO-DPMNE vršila pritisak na administraciju kako da glasa. Zaev je čestitao pobedu VMRO-DPMNE i kazao da je njegova partija osvojila 260.000 glasova, što je više nego na parlamentarnim izborima.

Kandidat opozicije Ljubomir Frčkovski zahvalio je građanima koji su ga podržali. "Čestitam vladinom kandidatu na pobedi i neka nam je Bog u pomoći", izjavio je Frčkovski.

Pobedom na lokalnim i presedničkim izborima VMRO DPMNE je dobila apsolutnu vlast u Makedoniji.

Njen koalicioni partner u vladi, Demokratska unija za integraciju osvojila je najviše opština među albanskim partijama, ali je izgubila u gradovima sa većinskim albanskim stanovništvom - Gostivaru i Tetovu.

Na izborima za gradonačelnika Skoplja, kandidat VMRO DPMNE Koce Trajanovski osvojio je dvostruko više glasova od kandidata opozicije Tita Petkovskog, saopštila je komisija.

VMRO DPMNE saopštila je da ima prednost u većem broju opština, a pozicioni Socijaldemnokratski savez još nije izneo precizne informacije o rezultatima.

Albanske političke partije pobedile su u većem broju opština.

Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija izgubila je u većim gradovima sa većinski albanskim stanovništvom, ali će imati najveći broj gradonačelnika u manjim opštinama.

U Tetovu je pobedio kandidat opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA), u Gostivaru nezavisni kandidat Rufi Osmani, u Aračinovu kod Skoplja gradonačelnik će biti iz Nove demokratije Imera Selmanija, a još nije izvesno da li će predstavnik partije DUI biti gradonačelnik Struge.

U drugom krugu lokalnih izbora glasalo se u 43 opštine i u gradu Skoplju, a prvi krug je održan u osam opština gde zbog nepravilnosti i vremenskih neprilika glasanje nije sprovedeno na izborima pre dve nedelje.

Albanci bojkotovali predsedničke izbore

Albanci su danas glasali za lokalne izbore, ali je većina bojkotovala izbore za presednika.

Posmatrači MOST-a registrovali su nekoliko nepravilnosti na biračkim mestima u Tetovu i Strugi, kao što su porodično glasanje, glasanje u tuđe ime i bez lične dokumentacije.

Mediji prenose da je odziv birača Albanaca bio niži nego u prvom krugu izbora.

Izbori su prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, ocenjuju stranke.

Šef izbornog štaba stranke Gzim Ostreni nije hteo da komentariše informaciju da je izlaznost albanskih glasača danas bila znatno manja nego u prvom krugu pre dve nedelje.

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koji su pratili i drugi krug glasanja sutra će objaviti preliminarni izveštaj o toku glasanja.

Misija OEBS-a u Skoplju za ove izbore angažovala je 172 posmatrača iz 30 zemalja.

Državna izborna komisija saopštiće konačne rezultate u roku od 24 sata od zatvaranja birališta.

Kandidat za predsednika VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov izrazio je očekivanje "da nakon završetka današnjeg dana počne rešavanje problema oko imena sa Grčkom kao uslov za evroatlantsku integraciju i da se stavi tačka na tranzicionu politiku i tranzicione političare".

Ljubomir Frčkovski, kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije rekao je nakon glasanja da su izbori bili fer, a da je manja mrlja bačena dogovorom VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju (DUI) o međusobnoj podršci što su Albanci shvatili kao poziv na bojkot izbora.

Koalicija VMRO-DPMNE i DUI imala je dogovor da partija Alija Ahmetija podrži Ivanova za predsednika, a da VMRO-DPMNE zauzvrat glasa za gradonačelnike te albanske stranke. Minimalan odziv birača u albanskim opštinama na predsedničkim izborima pokazao je da Albanci nisu poslušali poziv lidera DUI.

Makedonci apatični

Poslednja istraživanja javnog mnenja pokazuju da je Ivanov apsolutni favorit, jer je dobio podršku četvrtine ispitanika, odnosno desetak odsto više od Frčkoskog. Bezmalo polovina ispitanika izjavila je da se neće pojaviti na biračkim mestima, dok će još oko 15 odsto odluku doneti u poslednji čas.

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski još je pre nekoliko meseci odustao od učešća na izborima, zbog suštinskog neslaganja sa politikom koju vodi premijer Nikola Gruevski, ali i činjenice da se njegova stranka, Socijal-demokratski savez, poslednjih godina praktično raspao.

Nezainteresovanost birača proizvod je i činjenice da se Makedonija nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, pa je trgovina od početka godine zabeležila pad od oko 33 odsto, pri čemu je izvoz, praktično prepolovljen.

Iako su tenzije između Makedonaca i Albanaca, uprkos povremenim trzavicama, prilično smanjene poslednjih godina, unazad par meseci tu državu zahvatio je nov fenomen međumakedonskih sukoba, čiji izvor lokalni analitičari nalaze u nesposobnosti vlade da se uhvati u koštac sa gorućim problemima.

Tokom nedavnog protesta zbog najave da će na glavnom gradskom trgu, Ploštatu, biti izgrađena nova crkva, masa vernika nalapa je studente arhitektonskog fakulteta nazvavši ih izdajicama. Tom prilikom prebijeno je nekoliko demonstranata, dok je policija prilično ravnodušno posmatrala nerede.

Za izbore, pak, makedonska policija angažovala je bezmalo 10.000 policajaca, pre svega jer miran tok izbora predstavlja jedan od ključnih preduslova za nastavak makedonskog približavanja Evropskoj uniji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво