Hrvati (ne)grade autoput u Crnoj Gori

Ukoliko hrvatski konzorcijum uskoro ne obezbedi bankarske garancije za izgradnju puta Bar - Boljare, Crna Gora će prihvatiti ponudu drugog izvođača radova, koja je za gotovo milijardu evra skuplja.

Premijeri Hrvatske i Crne Gore Jadranka Kosor i Milo Đukanović nisu, ni posle današnjih razgovora u Podgorici, dali odgovor na pitanje da li će hrvatski konzorcijum "IGH Konstruktor Tehnika" ostati izvođač započetih radova na autoputu Bar - Boljare, na granici sa Srbijom.

Nakon sastanka sa Kosorovom, koja je u Crnu Goru došla u pokušaju da se pronađe rešenje za "posao veka", crnogorski premijer rekao je da više ne može konkretno da govori o poslu sa hrvatskim konzorcijumom.

Pojedini mediji u Hrvatskoj interpretirali su Đukanovićevu izjavu da "Crna Gora želi da gradi sa Hrvatskom, ali i da pregovara sa drugima".

Posao izgradnje autoputa dobio je hrvatski konzorcijum, međutim, još uvek nisu obezbeđene bankarske garancije.

Vest da konzorcijum nije uspeo da "namakne" potrebne bankarske garancije, destabilizovala je tržište kapitala u Hrvatskoj, kako u kontekstu prometa, tako i ostvarenim skokovima cena.

Iako premijerka Jadranka Kosor nije ponudila ništa osim verbalne podrške "poslu stoleća", hrvatski ulagači su pomno pratili njenu posetu Podgorici.

Optimisti su verovatno očekivali da premijerka "sredi stvar" i eliminiše formalne prepreke koje stoje na putu hrvatskom konzorcijumu, međutim, tako nešto se nije dogodilo, piše "Jutarnji list".

Naime, prema pisanju hrvatskog lista, vrednost akcija konzorcijuma, inače najlikvidnije kompanije na berzi, neočekivano je opala nakon vesti da će u najboljem slučaju konzorcijumu biti produžen rok za dostavu potrebne dokumentacije za izgradnju autoputa.

U igri grčko-izraelski konzorcijum 

Premijeri su nakon sastanka u Zagrebu poručili da su dve zemlje vrlo zainteresovane za potpisivanje konačnog ugovora za izgradnju autoputa i da će pomoći hrvatskom konzorcijumu da do predviđenog roka osigura bankarska garancije.

Đukanović je rekao da finansijska konstrukcija za projekat još uvek nisu zatvorena i da su započeti razgovori sa grčko-izraelskim konzorcijumom Aktor ACH, koji na licitaciji imao gotovo milijardu evra skuplju ponudu.

"Crnogorska vlada izabrala je hrvatsku ponudu kao najpovoljniju i počeli smo sa radovima. Ipak, s druge strane imamo očekivanja domaće javnosti da se posao završi u roku, a kao što znate pojavio se problem oko finansiranja sa hrvatske strane", rekao je Đukanović.

"Ako hrvatski konzorcijum narednih dana osigura zahteve za potpisivanje ugovora, nama će to činiti veliko zadovoljstvo", istakao je Đukanović i dodao da nastavak razgovora sa kompanijom "Aktor" zavisi od garancija hrvatskog izvođača radova.

Hrvatska premijerka istakla je da i dalje postoje otvorena pitanja oko zatvaranja finansijske konstrukcije.

"Hrvatski konzorcijum nije državna kompanija, pa tako ne možemo dati garancije, ali u tome mnogo mogu pomoći međunarodne finansijske institucije", rekla je Kosorova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво