Krišto: Bošnjaci žele da dominiraju u BiH

Potrebno je uspostaviti treću teritorijalnu jedinicu u BiH sa hrvatskom većinom, smatra predsednica Federacije BiH Borjana Krišto. Položaj Hrvata težak zbog težnje Bošnjaka za dominacijom, tvrdi Krišto.

Predsednica Federacije BiH Borjana Krišto upozorila je da je položaj Hrvata u tom entitetu veoma težak zbog stalnih nastojanja Bošnjaka za dominacijom i majorizacijom.

"Zbog nepostojanja mehanizma za ostvarivanje jednakopravnosti, Hrvati su izloženi stalnoj diskriminaciji i majorizaciji od Bošnjaka", rekla je Krišto medijima Republike Srpske.

Krišto je podsetila da su Hrvati, prema Ustavu BiH, konstitutivni narod i da bi prava i obaveze trebalo da podjednako ostvaruju na celom prostoru BiH.

"Međutim, i u Vladi Federacije BiH su sve učestalija donošenja odluka preglasavanjem hrvatskih ministara", rekla je Krišto.

Predsednica Federacije BiH smatra da treba uspostaviti i treću teritorijalnu jedinicu u BiH sa hrvatskom većinom, za šta je, kako kaže, potrebna dobra volja svih učesnika u procesu ustavnih promena.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čolić takođe smatra da bi za BiH bilo najbolje ustavno rešenje da svaki narod ima svoju samostalnu jedinicu, a da Sarajevo bude distrikt.

Incko: BiH izgubila priključak na putu ka EU

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni izaslanik EU u BiH Valentin Incko izjavio je da je BiH "izgubila priključak" sa ostalim državama regiona na putu ka članstvu u EU, ali da je evropska budućnost BiH prioritet Brisela.

"Činjenica da je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ovako brzo po stupanju na dužnost doputovala u Bosnu i Hercegovinu, jasno pokazuje svima koliko je BiH visoko na listi prioriteta EU i koliko je EU zainteresovana za napredak BiH", rekao je Incko u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje".

Eštonova je došla sa "vrlo jasnom porukom: nema podele BiH i Evropska unija želi BiH u svom članstvu samo kao jedinstvenu zemlju", rekao je Incko, dodajući da je "druga jasna poruka je bila da je budućnost BiH u EU, ali da ova država mora uraditi svoj domaći zadatak".

"BiH se mora vratiti na put dijaloga i kompromisa, koji jedini vodi ka napretku", rekao je Incko, dodajući da su opšti izbori koji se održavaju u oktobru ove godine "od velike važnosti za evropski put ove zemlje".

Kuzmanović: Konstruktivan doprinos Republike Srpske

O političkoj situaciji u BiH razgovarali su i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš i predsednik RS Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović je rekao da će predstavnici Republike Srpske nastaviti da daju konstruktivan doprinos u rešavanju otvorenih pitanja u BiH neophodnih za stabilizaciju političkih i ekonomskih prilika, zatvaranje Kancelarije OHR-a i napredak u evropskim integracijama.

Rajko Kuzmanović je naglasio da su predstavnici RS spremni da razgovaraju o implementaciji odluke Evropskog suda za ljudska prava i usklađivanju Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, da bi i pripadnicima nacionalnih manjina bilo omogućeno da ostvaruju pasivno biračko pravo i kandiduju se za Predsedništvo i Dom naroda BiH.

Povodom nedavno usvojenog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Kuzmanović je rekao da taj zakon nije usmereno protiv bilo čijih interesa, već predstavlja kontinuitet zakonodavne delatnosti Skupštine RS na usaglašavanju postojeće legislative sa ustavnim i zakonodavnim sistemom RS, savremenom demokratskom praksom i evropskim standardima.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво