Josipović: Rešivi problemi

Ivo Josipović izjavio da su u srpsko-hrvatskim odnosima najspornije tačke oko granice i problemi vezani za rat i poratno vreme. Moraju se rešiti i problemi hrvatskih građana koji su izbegli u Srbiju, poručio Josipović.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da su u srpsko-hrvatskim odnosima najspornije tačke oko granice i problemi "vezani uz rat i poratno vreme" i naveo da se moraju rešiti i problemi hrvatskih građana koji su izbegli u Srbiju.

Josipović je, u intervjuu za "Jutarnji list", rekao da je problem u vezi sa granicom sa Srbijom, za razliku od onog sa Slovenijom, manji i lakše rešiv, "primenom jednog ili drugog kriterijuma".

On je priznao da postoji "evidentan problem hrvatskih građana srpske nacionalnosti, koji su usled ratnih prilika izbegli u Srbiju" i naglasio da se njihov status mora rešiti.

"Oni imaju pravo na povratak, kao što imaju pravo na svoju imovinu", rekao je Josipović i dodao da je drugo pitanje štite li neke politike stvarne interese tih ljudi ili samo eksploatišu njihovu patnju.

Što se tiče Kosova, hrvatski predsednik je rekao da je pitanje odnosa Srbije i Kosova "u celosti van hrvatske politike" i da Hrvatska niti može, niti želi uticati na srpsko-kosovske odnose.

Istakavši da predsednik Srbije Boris Tadić "nije odbio da dođe na inauguraciju zbog neke lične netrpeljivosti, hrvatski predsednik je rekao da je Hrvatska svoj stav prema Kosovu izrazila njegovim priznanjem i da od toga ne odustaje.

Josipović je rekao da pri analizi problema odnosa Srbije i Hrvatske "treba poći od činjenice da je Hrvatska bila izložena agresiji i da i danas trpi posledice te agresije, bilo da se radi o razorenoj industriji ili, što je još mnogo gore, o stradalim ljudima i uništenim ljudskim sudbinama".

On je naglasio važnost raščišćavanja pitanje sudbine svih nestalih lica, ali i problema razminiranja.

"Ne sme se zaobilaziti pitanje odgovornosti za ratne zločine. Jedan od razloga naše tužbe za genocid bio je upravo u tome što Srbija svojevremeno nije htela ni da čuje za odgovornost za ratne zločine. Sada se to promenilo. Srbija sarađuje sa Hagom, a njihov Specijalni sud za ratne zločine vrlo dobro funkcioniše, barem sa stručnog stanovišta. Međutim, Beograd nije rešio slučaj Mladića i Hadžića, što je za nas neprihvatljivo", kazao je Josipović.

Hrvatski predsednik je naglasio da su dobri odnosi sa susedima važni iz razloga bezbednosni, ali i omogućuju otvaranje novih tržišta.

Za Republiku Srpsku Josipović kaže da je rezultat Dejtonskog sporazuma i da je legalna kategorija koja se ne može nasilno ukinuti, istakavši da "ni RS ne može samostalno menjati postojeće stanje".

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара