Читај ми!

Albanija, špijuni pojma nemaju

Navodni ruski špijuni već mesecima u albanskom pritvoru zbog incidenta nedaleko od napuštene fabrike oružja. Dvoje Rusa i Ukrajinac praćeni posle dojave "prijateljske obaveštajne službe". Tirana odobrila izručenje uhapšene blogerke Rusiji. Dilema tužilaštva – da li su fotografije bile za Instagram ili rusku obaveštajnu službu.

Албанија, шпијуни појма немају Албанија, шпијуни појма немају

Kada se narandžasti "ševrolet kamaro" zaustavio pored odavno napuštene fabrike automatskih pušaka kod Elbasana, slabo ko je mogao da pretpostavi da počinje prava špijunska drama sa prilično maglovitim ciljevima i još manje poznatim ishodom.

Nedugo pošto je automobil stao pored ruševina mesta na kojem su se nekada sastavljale albanske kopije "kalašnjikova", iz objekta su istrčali radnici obezbeđenja, koje je jedan od "posetilaca" poprskao sprejem. Tri osobe, dvoje Rusa i Ukrajinac uhapšeni su sredinom avgusta i osumnjičeni za napad na službena lica i prikupljanje informacija.

Sredinom februara, albansko ministarstvo pravde je, na sveopšte iznenađenje, odobrilo ekstradiciju Svetlane Timofejeve Rusiji, koja je tereti za nelegalan ulazak u napušteni komandni centar nedaleko od Moskve.

Timofejeva je, tokom istražnog postupka, negirala krivicu, navodeći da je u Albaniju došla kako bi fotografisala napuštene objekte iz perioda Hladnog rata, kao što je to činila u Rusiji.

Fotografije načinjene tokom putešestvija postavljala je na Instagram pod imenom Lana Sator.

Među fotografijama koje je načinila nalazi se i napuštena vazduhoplovna baza Kučova nedaleko od Tirane, koja će, posle modernizacije vredne više od 50 miliona evra, biti trenažni centar i logistička baza NATO-a. Taj objekat, Timofejeva je slikala pre skoro pet godina.

Albanske vlasti su, odmah posle hapšenja, tvrdile da su dvoje ruskih i ukrajinski državljanin uhapšeni posle upozorenja koje je Tirani dostavila obaveštajna služba jedne od prijateljskih zemalja.

Nedugo posle hapšenja u albanskom gradiću Gramš, rusko tužilaštvo je vlastima u Tirani dostavilo zahtev za ekstradiciju, čime su dodatno podgrejane sumnje u istinske namere Timofejeve, koja je pred dolazak u Albaniju, nelegalno ušla u Gruziju.

Zapadni obaveštajci tvrde da tako brz zahtev za izručenje, suštinski, predstavlja dokaz zainteresovanosti Rusije da Timofejevu što pre vrati u zemlju, što smatraju dokazom da je verovatno ruski špijun.

Hitra reakcija Moskve bila je jedan od ključnih razloga zbog kojih su albanske vlasti odlučile da zadrže Timofejevu u pritvoru, smatrajući da je ažurnost ruskog tužilaštva, s obzirom na okolnosti i odnose dva države od početka rata u Ukrajini, prilično sumnjiva.

Timofejeva je, delimično, i sama odgovorila na takve optužbe, tražeći od albanskih vlasti da je ne vraćaju u Rusiju, jer je na društvenim mrežama ostavila jasne tragove da se protivi ratu u Ukrajini i politici koju vodi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dodatnu sumnju izazvala je izjava Mihaila Zorina, koji je prilikom hapšenja u Gramšu isprskao policajce biber-sprejom i odmah zatim rekao da je ruski špijun.

"Ukoliko je špijun, onda je prilično glup špijun", rekao je Njujork tajmsu njegov advokat Isuf Šehu, koji je ceo proces protiv njegovog klijenta i ostalih navodnih agenata nazvao "teatrom apsurda".

Prema policijskom izveštaju, Zorin je jedini od troje uhapšenih koji je zaista i ušao u napuštenu fabriku. Ideja da uopšte i idu u Gramš je, prema tom dokumentu, bio Zorinova ideja.

Zorin je u Albaniju biciklom ušao iz Crne Gore. Treći uhapšeni, Fedir Mihajlov je vlasnik jarkonarandžastog "kamara" kojim su se navodni špijuni dovezli do fabrike u Gramšu.

Predstavnici ukrajinske ambasade u Tirani tvrde da je Mihajlov nevin, te da je samo bio vozač uhapšenih Rusa.

Teoriju o "teatru apsurda" podgreva i činjenica da nijedno od troje uhapšenih ni posle bezmalo osam meseci nije optuženo za špijunažu, te činjenica da ih je policija uhvatila prilikom fotografisanja fabrike koja je zatvorena već decenijama i u kojoj je, povremeno, uništavano oružje koje su vlasti plenile tokom neke od brojnih akcija prikupljanja naoružanja opljačkanog iz vojnih arsenala tokom građanskog rata 1997. godine.

U delu delimično urušenog kompleksa, koji su čuvali vojnici, nalazi se skladište oružja, navode albanski mediji.

Policija je, prilikom hapšenja, zaplenila dva drona, kameru, nekoliko mobilnih telefona i računar.

Albanska policija je na jednom od ovih uređaja pronašla fotografije koje su tužioci i branioci različito protumačili.

Tužilaštvo smatra da radi o slikama "hidrocentrale i bezbednosno interesantnih objekata" izazivaju sumnju, dok odbrana tvrdi da su fotografije slične onima koje su osumnjičeni pravili u drugim delovima sveta.

Rusija je, ekstradicionom zahtevu, dodala i garancije da Timofejeva neće biti gonjena zbog političkih, verskih ili političkih stavova, što je u Albaniji dočekano sa izvesnom dozom skepse, jer je potpisnik zahteva, Igor Krasnov, na crnoj listi SAD i EU zbog uloge u hapšenju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Blogerka, kako stvari stoje, neće uskoro biti izručena Rusiji jer je u Albaniji čeka suđenje po drugoj optužnici.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара