Читај ми!

Broj stradalih u nesreći u Grčkoj porastao na 57; šef stanice u Larisi prihvata odgovornost

Grčka je proglasila trodnevnu žalost zbog najteže železničke nesreće u poslednjih nekoliko decenija. Najmanje 57 osoba je poginulo kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj. Ministar saobraćaja podneo je ostavku, a šef železničke stanice je uhapšen. Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da sve ukazuje na ljudsku grešku. Zbog štrajka železničara vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i pretražuju vagone nakon sudara vozova.

Ambasador Dušan Spasojević rekao je za RTS da nema podataka da ima povređenih ili poginulih srpskih državljana u sudaru vozova u Grčkoj.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara.

"Suočavamo se s neopisivom tragedijom. Naše misli su pre svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da lečimo povređene, da identifikujemo tela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi", poručio je Micotakis.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku. Naveo je da ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama.

Uhapšen je šef železničke stanice u Larisi, smatra se da snosi najveću odgovornost za nesreću.

Predsednik grčkih železničara Kostas Genidunijas poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

"Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi videle crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog", istakao je Genidunijas ističući da su radnici više puta zbog toga protestovali.

U pismu od 7. februara grčki sindikat železničara ukazao je na brojne probleme u grčkoj železnici. Naveli su da "sve dok se ne preduzmu zaštitne mere na radnim mestima i bezbedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja".

Ispred sedišta Helenske železnice u Atini, oko hiljadu demonstranata protestovalo je zbog sudara vozova. Došlo je i do sukoba sa policijom.

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija železničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk. I atinski metro danas neće raditi.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво