Читај ми!

Izbori u Crnoj Gori, ističe rok za predaju kandidatura – za analitičare izvestan drugi krug

Predstavnici Demokratske partije socijalista predali su Državnoj izbornoj komisiji kandidaturu Mila Đukanovića za predsedničke izbore u Crnoj Gori. Sinoć je kandidaturu objavio i nekadašnji preedsednik Parlamenta Aleksa Bečić. Izbori su zakazani za 19. mart.

Jednoglasno, DPS predlaže Mila Đukanovića za predsednika Crne Gore. U trku za novi mandat aktuelni šef države ulazi sa iskustvom dva predsednička i čak sedam premijerskih.

"U izbornu trku ulazim kao i uvek da pobedim, da pobedim što ubedljivije i što pre. Moj cilj je da pobedim u prvom krugu, ali naravno da sam spreman za ceo izborni proces", kaže Đukanović.

Na izbornom listiću Demokrate će predstavljati Aleksa Bečić - odlučio je glavni odbor.

"Danas stojim pred vama kao kandidat za predsednika Crne Gore spreman da se borim za našu zemlju i za naš narod. Spreman da se borim za našu čast, našu slobodu, našu državnost i naše jedinstvo. Spreman da se borim za našu budućnost, za sve vere i narod", ističe Bečić.

Spremnost za borbu do mesta u Vili Gorici do sada Državna izborna komisija je utvrdila za dva kandidata - predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Draginje Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije. Rok za predaju kandidatura ističe sutra.

"Ono što ostaje da se vidi do sutra jeste da li će Goran Danilović uspeti da finalizuje svoju kandidaturu. Radi se o jednom političaru koji nema neke šanse da uđe u drugi krug, ali može u izvesnoj meri oštetiti Andriju Mandića. Ostaje da se vidi da li će Jakov Milatović, glavna dilema za sutra uspeti da finalizuje svoju kandidaturu i mislim da će to biti to i da će biti tih šest kandidata", ukazuje istoričar Bogdan Živković.

U toj konkurenciji o sledećem šefu države odlučivaće više od 540.000 građana. Rezultat izbora, za analitičare neizvestan. Izvestan je, kažu, drugi krug.

"Ako se vratimo samo tri meseca unazad na lokalne izbore, pre svega u Podgorici, ali i drugim gradovima Crne gore, delovalo je da je DPS i da je Đukanović u jednom političkom nokdaunu i tada se činilo da bi jedan kandidat celog anti DPS fronta bez ikakvog problema uspeo u prvom krugu da pobedi Đukanovića. Ali, nesuglasice na tom anti DPS polu i međusobne ambicije koje su u međuvremenu se ispoljile su dovele do toga da Đukanović sada sa jednom ozbiljnošću i dobrim šansama je mogao da istakne svoju kandidaturu pred ove izbore", dodaje Živković.

I pre podnošenja kandidature, nagađaju se rezultati. Gotovo 4000 građana iznelo je stav - 29 odsto njih će podržati DPS. Iz jednomesečne analize, od 17. januara, Demokratski front i Pokret Evropa sad odneće oko 17,5 odsto glasova. Na četvrtom mestu je Demokratska Crna Gora sa 13,3 odsto podrške.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи