Читај ми!

Reke nabujale i u Crnoj Gori i BiH, telo devojke izvučeno iz Miljacke

Sa nabujalim rekama i visokim vodostajima bore se i meštani i nadležne službe u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Telo devojke izvučeno iz Miljacke.

Nivo Lima na području Berana od sinoć je ponovo, treći put ove sezone, dostigao kritični nivo i ugrožava izbegličko naselje Riversajd.

"Ako vodostaj nastavi da raste, moraćemo ponovo da se iseljavamo ali, slušajući vremensku prognozu, očekujemo da zahladni i kiša prestane", kaže predstavnik tog naselja i predsednik Udruženja za podršku Roma i Egipćana Sultan Beća.

Ovo naselje, u kojem živi preko 400 stanovnika, izgrađeno je pre deceniju i po na obali Lima uz donaciju međunarodne zajednice, ali neko, prilikom gradnje i projektovanja, slučajno ili ne, nije predvideo blizinu i opasnost od reke.

Kiša u bjelopoljskom kraju gotovo bez prekida već tri dana puni korita tamošnjih reka. Kritični nivo dostigle su gotovo sve reke, ipak, najugoženija su područja u donjem toku Lima i reke Bistrice.

Nadošla Bistrica ugrozila je seoski most koji meštani pokušavaju da sačuvaju. Ekipe Službe za spasavanje su na terenu i, kako je rekao za Radio Crne Gore komandir Službe Milonja Rakonjac, u ovom trenutku ne mogu da izađu u susret svim zahtevima.

Obilne padavine koje su pogodile kolašinsku opštinu izazvale su poplave i klizišta u selima Međuriječje, Đurđevina i Vrujci. Ugrožena su i domaćinstva.

Zbog velike količine padavina značajno je porastao i nivo Ibra. Načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Bećir Kalač kaže da u Rožajama za sada nema veće opasnosti od poplava te da, za sada, nema oštećenja na lokalnoj infrastrukturi i imovini građana.

Iz Službe zaštite i spašavanja Pljevlja poručuju da je situacija u tom gradu ozbiljna. Izlile su se reke Vezišnica i Ćehotina, a u pojedinim naseljim pozivaju građane da budu pripravni jer će ukoliko se situacija iskomplikuje morati da ih evakuišu.

Potraga za trinaestogodišnjim N. V. iz Herceg Novog, koji je nestao preksinoć sa šetališta Pet Danica, prekinuta je. U današnjoj potrazi učestvovao je i helikopter Vojske Crne Gore. Danilo Mijajlović, iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela, saopštio je za Portal RTCG da su i danas imali loše uslove ronjenja, velike talase i slabu vidljivost.

Poplave i u BiH

Bijeljinski Gradski štab za vanredne situacije proglasio je redovnu odbranu od poplava zbog visokog vodostaja Drine. 

Zbog obilnih padavina i rasta nivoa rijeke Trebižat na području Ljubuškog proglašene su vanredne mere zaštite od poplava. Pripadnici Civilne zaštite i drugih interventnih službi na najkritičnijim deonicama postavljaju vreće s peskom.

Drina se izlila iz korita u naselju Terminal u Karakaju, gde je poplavila dvorišta i podrumske prostorije u četiri stambena objekta, saopšteno je iz Grada Zvornika. U ovom naselju ugroženo je 40–50 kuća, u Tršiću jedna kuća, kao i vikend naselje Srednji Šepak, navodi se u saopštenju.

Poplavljena je i gradska plaža u Zvorniku. Iz Grada mole građane da do daljeg ne šetaju stazom pored Drine, niti da se približavaju nabujaloj reci.

Zbog izlivanja reke Lim iz korita u Rudom su ugrožena četiri naselja uz reke Lim i Uvac i viseći most. U tom delu opštine proglašena je vanredna situacija.

Pripadnici Gorske službe spasavanja Novi Grad Sarajevo izvukli su iz nabujale Miljacke telo mlađe ženske osobe. GSS Novi Grad Sarajevo obavešten je oko 2.00 časa da je mlađa ženska osoba doživela nesreću i pala u nabujalu reku na Skenderiji.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи