Dug put od organizovanja šetnje do zakonskih prava, kakav je položaj LGBT zajednice u regionu

U reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija regionu pomažu Evropska unija i Savet Evrope. Koje su koristi od toga imali Zapadni Balkan i Turska analiziralo se na konferenciji u Budvi. Jedno od pitanja bilo je položaj LGBT zajednice na čijem poboljšanju kroz brojne projekte učestvuje Savet Evrope.

Prva na listi pratrijarhalnih država u regionu, prva je omogućila da pred matičara stanu osobe istog pola. Usvajanjem zakona o istopolnom partnerstvu u Crnoj Gori, za dve godine sklopljeno je oko 20 LGBT brakova.

"Mislim da je osnovni problem bio što je taj zakon donet malo i pod pritiskom međunarodne zajednice, a s druge strane i zbog činjenice da smo već imali presude Rvropskog suda za ljudska prava koje su nas upućivale na to da hteli mi ili ne doneti zakon, standard će ostati tu gde je i svakako pogotovu kada se to tiče diskriminacije i nejednakosti da bi to bilo u korist osoba iz istopolnih zajednica", kaže Siniša Bjeković, Ombudsman Crne Gore.  

Za susedom zaostaje Srbija koja je stigla samo do Nacrta zakona. Da se napravi pomak u položaju LGBT osoba, kroz različite projekte pomaže Savet Evrope.

U njima učestvuje i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti - godinama, kroz izveštaje, preporučuje da se pitanje istopolnih zajednica reši zakonom.

"Diskriminacija po osnovu seksualne diskriminacije je nešto po čemu postupamo. Pritužbe koje se upućuju Povereniku su i dalje zbog stigmatizacije, predsrasuda u društvu upućene od strane organizacije civilnog društva. U dosta manje broju se obraćaju pojedinci koji su diskriminisani po osnovu seksualne orijentacije", napominje Jelena Kotević iz Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Prihvatanje različitih orijentacija, problem je gotovo celog regiona. A, čini se, najviše posla je pred Bosnom i Hercegovinom u kojoj je prva parada bila tek pre četiri godine. 

"Postoji niz opstrukcija, a zakonska regulativa je jako restriktivna, ali uspevamo, već četvrtu godinu uspevamo organizovati šetnju. Pored Skoplja jedina bez incidenta", ističe Lejla Huremović iz Organizacionog odbora BiH Povorke ponosa.  

Put do zakonskih prava komplikovaniji je od organizovane šetnje. Sa onih u Srbiji najviše odjeka imao je zahtev da se reguliše brak pripadnika LGBT populacije. Da će put biti dugačak ukazuju rezultati ankete iz 2020, to podržava manje od četvrtine građana. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво