Читај ми!

Crna Gora, od predloga za skraćenje mandata parlamentu do 41 potpisa za podršku Lekiću

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio predlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade. Istovremeno je predložio skraćenje mandata sadašnjem sazivu Skupštine Crne Gore. Parlamentarna većina saopštava da su prikupili 41 potpis za podršku mandataru Miodragu Lekiću. Potpisi dostavljeni Đukanoviću.

Milo za drago, vraća Milo Đukanović. Uz obrazloženje da se jedino u ovim pregovorima lideri koalicije, koji tvrde da imaju većinu, nisu odazvali na konsultacije. I ne samo to.

"Nisu priložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. Dakle, nisam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Posebno na bezbednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbednost Zapadnog Balkana", kaže Milo Đukanović.

Prvi je reagovao pokret premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

"Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir, jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju sakupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. Predlogom za skraćenje mandata Skupštini prekršio je Ustav", navodi URA.

Ishod dvonedeljnih pregovora, posle osam sastanaka, saopšten je juče - uoči isteka roka. Za mandatara nove vlade predložen je Miodrag Lekić, ali bez dostavljenih potpisa 41 poslanika koliko su obezbedile partije pobednice na izborima 2020.

"Imamo 41 potpis iako to nije bila ustavna obaveza da se dostavlja Đukanoviću. Međutim pošto je pokušao da zloupotrebi Ustav saopštavajući da on ima utisak da mi nemamo 41 poslanika danas smo to demonstrirali sa 41 potpisom i zato očekujem od njega da u toku večeri da mandat Miodragu Lekiću i da opozove dopis koji je uputio Skupštini Crne Gore sa zahtevom da dođe skraćenja mandata Skupštini", rekao je Milan Knežević iz Demokratskog fronta.

Knežević kaže da će predsedniku Crne Gore dostaviti potpise.

O raspuštanju Skupštine i raspisivanju parlamentarnih izbora u Ustavu Crne Gore postoje dva člana: Prema članu 84 na predlog predsednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika Skupštini se može skratiti mandat. U Članu 92 piše da se Skupština raspušta ukazom predsednika Crne Gore.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво