Читај ми!

Foto finiš pregovora o novoj crnogorskoj vladi ili novi izbori

Ako u naredna dva dana stranke većine iz 2020. ne usaglase ime novog mandatara, Crna Gora ide na izbore. Ni današnji sastanak nije urodio plodom, trajao je svega pola sata, a bivši koalicioni partneri izašli su bez dogovora. U međuvremenu, traju konsultacije o mandataru sa predsednikom Milom Đukanovićem koji će po Ustavu 19. septembra morati da raspusti Skupštinu i raspiše izbore ako većina poslanika do tada ne postigne kompromis.

Bez dogovora i bez predstavnika koalicije Crno na bijelo - tako je završio sedmi u nizu sastanak stare parlamentarne većine u Crnoj Gori. One koji su bili odustni jedan od lidera Demokratskog fronta krivi za odsustvo rezultata. Tvrdi da URA Dritana Abazovića traži pola Vlade.

"Ono gde je zapelo to je zapelo u konkretnoj raspodeli vlasti, odnosno da li će se vlast unutar vlade Crne Gore deliti u skladu sa narodnom voljom - da svako dobije ono što je narod dao ili će postojati neki korektivni faktor", kaže Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije.

"Pozivamo kolege iz URE da se predomisle, da se vrate za sto, da ne opstruiraju ovaj dogovor", kažeDragan Krapović iz Demokratske Crne Gore.

Dogovoru treba da prethodi zajednička ponuda Demokratskog fronta i demokrata - saopštava URA.

"Želimo nastavak borbe protiv kriminala i Crnu Goru u Evropskoj uniji, i od toga nećemo odustati. Ostali - neka se izjasne. Nismo spremni na trule kompromise. Ako nema dogovora, idemo na izbore. URA je za to spremna, ali nismo spremni da se igramo sa državnim interesima", navodi URA.

Prethodno je bilo spremno i dogovoreno ime novog mandatara. Stranke nekadašnje većine saglasile su se da to bude lider Demosa Miodrag Lekić.

Bez podrške ga, ipak, ostavlja Dritan Abazović - kaže da nema ništa protiv Lekića, ali da je njegova kandidatura zamka. Ishod pregovora nesuđeni mandatar vidi kao pobedu neozbiljnosti.

"Nastaviće vlada koalicije, URA, DPS, SNP, SDP i sve te stranke - će da nastave da vode državu, a stranka koja je kriminogena DPS i njegov vrh je dobila vetar u leđa ovim današnjim rezultatom", rekao je Miodrag Lekić iz Demosa.

Podršku Lekiću dao je SNP na čijem je čelu potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu Vladimir Joković. Spreman je, kaže, da se odrekne ključnih funkcija, ali ne i političkih resora u Vladi.

"Ne tražimo ministarstvo finansija, poljoprivrede, prosvete, zdravlja, ni ministarstvo sporta. Je li to dovoljno od SNP-a, izvolite - sastavite vladu", rekao je Vladimir Joković iz Socijalističke narodne partije.

Dok traju prepirke nekadašnjih koalicionih partnera, traju i konsultacije predsednika Mila Đukanovića sa ostalim strankama o mandataru. Ko god da ga predloži - to mora da učini do ponedeljka i obezbedi 41 od ukupno 80 poslaničkih glasova. U suprotnom, ide se na nove izbore.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи