Читај ми!

Mandić: Zapelo u konkretnoj raspodeli vlasti; Lekić: DPS dobio vetar u leđa

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je nakon sastanka stare parlamentarne većine da je zapelo u konkretnoj raspodeli vlasti, odnosno da li će se vlast deliti u skladu s narodnom voljom ili će postojati neki faktor. Predsednik Demosa Miodrag Lekić poručio je da je ovo bio poslednji pokušaj, kao i da je DPS ovim dobio vetar u leđa.

U Skupštini Crne Gore održan je novi, sedmi sastanak stare parlamentarne većine. Sastanak je trajao dvadesetak minuta.

Sastanku predstavnika pobedničkih koalicija na parlamentarnim izborima 2020. godine nisu prisustvovali predstavnici koalicije "Crno na bijelo" koju čine Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS.

"Počeo je sastanak, ali nismo svi bili prisutni. Ovi koji jesu, odlučili su da ulože dodatne napore kako bi došlo do dogovora, jer on nema alternativu. Oči su uprte prema Skupštini, građani očekuju da pronađemo rješenje. Sjeli smo, ne zbog bilo kog političara, već zbog onih koji su nas glasali. Napravili smo velike iskorake kroz potpisivanje sporazuma. Nakon toga imali smo uspone i padove u pregovorima, ali ono što je uslijedilo bilo je očekivan zahtjev – da oni koji su bili u posljednjoj vladi zadrže sve pozicije", rekao je Mandić novinarima nakon sastanka.

Dodao je da su se svi dogovorili da mandatar bude predsednik Demosa Miodrag Lekić, "ali smo rekli da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

"Zapelo je u konkretnoj raspodjeli vlasti, odnosno da li će se vlast dijeliti u skladu s narodnom voljom ili će postojati neki faktor. Potpisali smo da ćemo poštovati demokratske principe i da će odstupanje od njih biti stvar dogovora. Pošto se desilo odstupanje od GP URA i CIVIS-a koji su tražili polovinu Vlade, da druga polovina pripadne ostalima, i da glas koji odlučuje bude glas – mandatara. Dotle smo stigli", rekao je Mandić.

Poručio je da su nakon toga bile konferencije na kojima se odstupalo u onome što su se dogovarali.

"Mi smo tražili da dobijemo mnogo manje od onoga što su demokratski principi, iskazali smo spremnost na maksimalna popuštanja. Spremni smo na to, da naše učešće u Vladi svedemo na jednu vrstu simbolične ravni i izađemo u susret onome što je neko nazvao ucjenom, a oni koji su to ispostavili rekli su da su to prirodni zahtjevi. Spremni smo da popustimo da bi se došlo do dogovora. Nema prepreke za GP URA, CIVIS predstavnike manjina da dođu da se dogovorimo i konstituišemo Vladu. Spremni smo da izađemo u susret njihovom zahtjevu i da se dogovorimo. Da ne dozvolimo ono što mnogi pričaju – da se DPS ne vrati na vlast", poručio je Mandić.

Ukazao je da je sinoć kontaktirao predsednika Vlade u tehničkom mandatu i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, a da je jutros razgovarao s funkcionerima pokreta URA Milošem Konatarom i Zoranom Mikićem.

"Oni su se pozvali na činjenicu da je njihov lider Abazović rekao da neće učestvovati, ali su rekli da će biti u klubu i da će biti spremni da dođu ako bude nešto hitno. Ali nije ih bilo u klubu. Ponovo sam se čuo s Mikićem, rekli su da će razgovarati unutar partije. DF nije prepreka, neko ko želi da izađe u susret ovoj situaciji", poručio je Mandić.

Lekić: Ovo je bio poslednji pokušaj, DPS dobio vetar u leđa

Predsednik Demosa Miodrag Lekić rekao je nakon sastanka stare parlamentarne većinem da od početka zastupa stav da se proces prenese u polje legalnosti – da oni koji su pobedili vode državu, a ne da spoljni faktori određuju Vladu – crkveni ili međunarodni operateri.

"Zalagao sam se da formiramo Vladu na osnovu izborne volje. Ovo je bio posljednji pokušaj. Namjeravao sam da dam posljednji osvrt, ali je Mandić (Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta) dao neku perspektivu koju ja ne vidim", istakao je Lekić.

Ukazao je da se desio se trijumf neozbiljnosti i šarlatanstvo.

"Mandić zaslužuje priznanje, jer je strpljivo i odgovorno vodio proces. Na samom početku sam molio subjekte koji ne namjeravaju da prihvate sporazum, da to kažu odmah na početku. Ali ne, to smo doživjeli danas. Ne želim da dajem završnu ocjenu, građani će to uraditi. URA, SNP, DPS, SDP nastaviće da vode državu. DPS je današnjim rezultatom dobio vjetar u leđa. Mandić očekuje još neke odgovore, ja ih ne očekujem. Ova zemlje je umorna od ovakve političke elite. Nastavlja se mrcvarenje političkog života, simuliranje državne politike. Na građanima je da sumiraju ovaj bilans", poručio je Lekić.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво