Patrijarh Porfirije služio liturgiju za stradale Srbe u "Medačkom džepu"

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Medak kod Gospića, a zatim i pomen nevinim civilnim žrtvama i ratnim zarobljenicima stradalim u napadu hrvatske vojske na Medački džep septembra 1993. godine.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su u liturgiji episkop gornjokarlovački Gerasim i sveštenstvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Na kraju liturgije, koja je služena na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Sabor srpskih svetitelja, patrijarh Porfirije je osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač povodom slave manastira u Medaku, prenosi Televizija Hram.

Operacija hrvatske vojske "Medački džep" između 9. i 17. septembra 1993. godine, a počela je iznenadnim napadom na srpska sela na području Medačkog džepa kod Gospića, koja su se 18 meseca nalazila pod zaštitom UN.

Tokom napada na srpska podvelebitska sela, posle okrutnog zlostavljanja ubijeno je 88 civila i ratnih zarobljenika, spaljene su, porušene i opljačkane njihove kuće i druga imovina. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво