Читај ми!

Mandić nakon druge runde pregovora: Sva mesta resetovati, prvo birati novo skupštinsko rukovodstvo

Predstavnici partija koje su osvojile većinu na izborima 2020. godine u Crnoj Gori završili su drugu rundu pregovora o formiranju nove Vlade. Našim sporazumom predviđeno je da će se sva mesta resetovati i da će se prvo birati novo skupštinsko rukovodstvo od parlamentarne većine, a onda sledi izbor nove Vlade, rekao je nakon sastanka jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Andrija Mandić je naveo da se zahvaljuje svim učesnicima sastanka, jer je "jasna dobra želja i kristalno čista namjera da Crna Gora krene naprijed".

Kako je rekao, bio je to veoma uspešan sastanak. 

"Posvetili smo dobar dio programu buduće Vlade, posebeno izazovima za novu Vladu, od kojih su najteži zima pred nama, teška energetska kriza, pitanje plata i penzija, snabdijevanje hranom građana i svi drugi važni poslovi pred nama", rekao je Mandić.

Pojasnio je da su se dogovorili da će birati najbolje za najvažnije funkcije i da će stranke na svojim organima analizirati situaciju i predložiti ko su ti najbolji ljudi.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica poručio je da je sastanak protekao u korektnoj atmosferi.

"Razgovori su bili korektni i konstruktivni, to je nešto što ohrabruje. Saglasili smo oko jednog broja zaista važnih principa i oblika i strukture buduće Vlade", naveo je Koprivica. 

Ukazao je da su prvo tražili da se utvrdi metodologija, da se vidi šta je predmet raspodele i kako bi se delilo, a onda se ide na konkretna kadrovska rešenja. 

Naveo je da se misli, pre svega, na predsednika parlamenta, potpredsednike i predsednike odbora u Skupštini, pa onda premijera, ministre, državne sekretare i druga mesta u izvršnoj vlasti. 

"Dogovoreno je da se radi na principu da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno i definisana je dinamimka nastavka pregovora", ukazao je Koprivica. 

Istakao je da je tokom sastanka predlagano da se na sporazumu nađu potpisi svih 41 poslanika skupštinske većine, ali se to zasad, kako je rekao, nije desilo. 

Ponovio je da se funkcija predsednika Skupštine neće staviti iznad političkog sporazuma većine od 2. septembra i da na tome poslanici Demokrata insistiraju.  "To je pitanje poštovanja principa", rekao je Koprivica. 

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala je sporazum prošle nedelje i formiraće novu Vladu Crne Gore. Taj sporazum ima sedam tačaka.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво