Читај ми!

Sećanje na stradale Srbe u Prebilovcima

U selu Prebilovci kod Čapljine obeležen je dan Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih, dan sećanja na oko 4.000 srpskih žrtava koje su ustaše u leto 1941. ubili u selima ovog dela Hercegovine.

Samo iz Prebilovaca zverski je 1941. godine ubijeno ili živo u jamu Šurmanci bačeno više od 850 žitelja, od čega čak 500 žena i dece.

Svake godine u prvoj sedmici avgusta potomci žrtava, rodbina, poštovaoci, vernici, dolaze sa svih strana da se poklone senima stradalih, upale sveću, pomole se, jer su Prebilovci "mali Jasenovac" - po broju žrtava najstradalnije srpsko selo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u spomen hramu Hristovog Vaskrsenja služili su mitropoliti Hrizostom i Joanikije, te episkopi Dimitrije, Metodije, Grigorije i Jovan, a upriličena je i dokumentarna izložba autora Predraga Loza i Dragoslava Ilića.

Praznik Svetih novomučenika, ustanovljen je i upisan u kalendar Srpske pravoslavne crkve u znak sećanja na stradale Prebilovčane, ali na još oko 3.000 Srba ovog kraja koji su te 1941. godine ubijani i bacani u hercegovačke jame.

Spomen kripta sa ekshumiranim ostacima nevinih žrtava minirana je i razorena 1992. od strane HVO, a 2015. godine na tom mestu podignut je i osveštan spomen hram Hristovog Vaskrsenja.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара