Читај ми!

Otvoren Pelješki most, "rimac nevera" prvi ga prešao

U prisustvu brojnih visokih zvanica, među kojima su bili predsednik i premijer Hrvatske, svečano je otvoren Pelješki most koji je spojio jug Hrvatske sa ostatkom zemlje.

Portal Indeks ističe da je velelepni most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih kula, najveći hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz bespovratnih fondova EU s 357 miliona evra (85 odsto troškova), a da je na njemu tokom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

U obraćanju prisutnima hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Pelješki most projekat "generacije i ponosa".

"Ostvarili smo projekt koji je uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadstranački. Ovo je projekt generacije i ponosa. Ponosa što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin – spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje, naveo je Plenković.

Prva vozači koji su prešli most bili su Mate Rimac u svojoj "rimac neveri", električnom superautomobilu, dok je s pelješačke strane došao četvorotočkaš u kojem je bio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, Niko Pulić.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su i druge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i predsednik Zoran Milanović.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи