Читај ми!

Zagrebačka nadbiskupija: Jastrebarsko nije bio logor već prihvatilište

Dva meseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dve sedmice od prvog obeležavanja praznika Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Jospom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, već tvrde da je to bilo "prihvatilište" u kojem su navodno lečeni i pružana im je pomoć da prežive ratna dešavanja.

U veoma opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor SPC se optužuje da je ovom odlukom i obeležavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava pometnuti krivica za "navodna mučenja i ubijanja dece koja su u hiljadama, upravo ljubavlju i brigom hrvatskih katolika, spašena od smrti i preživela teške ratne prilike".

Otvoreno pismo Zagrebačke nadbiskupije dolazi samo par dana nakon što je zvanični Zagreb zabranio odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac s namerom da oda poštu žrtvama i svojim precima.

Oni smatraju da u pogledu nedovoljno osvetljenih tema iz prošlosti odnosa Hrvata i Srba, katolikâ i pravoslavnih treba da se, "odbaci svaki pokušaj preuzimanja i produžavanja neistina promovisanih u komunizmu, kao i njihovo prilagođavanje nekim sadašnjim ideološkim i političkim ciljevima koji su suprotni Hristovom Jevanđelju i širenju nebeskog kraljevstva".

"Duboko žalimo za umrlom decom, a ta se bol povećava kada se njihova stradanja pokušavaju iskoristiti na najgrublji način", piše u otvorenom pismu nadbiskupa zagrebačkih. 

Ako se, navodi se u pismu nadbiskupa zagrebačkih, višesložnim pitanjima zbrinjavanja dece u "prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku pristupa nekritički, bez utemeljenja na istorijskim činjenicama i istini, posredno se vređa dostojanstvo ponajpre žrtava, ali i onih koji su poniženi, zbog toga što su - što je posve apsurdno - činili dobra dela".

Posebno primećuju da je u Molbi episkopa Gerasima na nekoliko mesta spomenut i nadbiskup Alojzije Stepinac i to, kako tvrde, "s tendencioznim opisima i negativnim prizvucima u tumačenjima, kao da je i on bio učesnik nekih zlodela koja su, navodno, počinjena u tim prihvatilištima".

Crkva u Hrvatskoj frustrirana zbog neuspele kanonizacije Stepinca

Istoričar Aleksandar Raković smatra da reakcija hrvatskih biskupa na odluku SPC da uvede i obeleži praznik Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih prestavlja deo frustracije hrvatske crkve što nije uspela da kanonizacijom Alojzija Stepinca opere svoju prošlost i učešće u genocidu tokom Drugog svetskog rata.

"Biskupi su u pismu patrijarhu Porfiriju pokazali frustraciju zato što Stepinac nije kanonizovan i što preko te kanonizacije nisu oprali prošlost sopstvene crkve koja je učestvovala u genocidu izvršenom nad Srbima, Jevrejima, Romima", naveo je Raković.

Raković ocenjuje da je "crkva u Hrvata" bila deo aparata NDH, glavni stub. S ozbriom da sopstvenu prošlost nisu oprali, obrušili su se na patrijarha Porfirija i namera im je, kako kaže da opovrgnu postupke i pocedure SPC oko kanonizacije stradale dece i odraslih u Jastrebarskom i Sisku.

"SPC nema nameru da se nekome dodvorava već želi da se bavi činjenicama o stradanjima nevinih, o kanonizaciji dece i ljudi stradalih mučenički samo zato što su bili Srbi, pravoslavne vere i zato što su pisali ćirilicom" rekao je Raković.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na majskom zasedanju proglasio za svete mučenike jastrebarske i sisačke, a svoje mesto u kalendaru tada su našli i sveti mučenici zvorničko-tuzlanski, sa datumom praznovanja 26. maja, kao i sveti mučenici bački - čije sećanje je 10. januara.

Odluka Sabora je doneta na osnovu Molbe episkopa gornjokarlovačkog Gerasima koji je služio liturgiju 13. jula u sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, gde je ove godine prvi put molitveno proslavljen praznik Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи