Читај ми!

Ko su eksperti koji će analizirati Temeljni ugovor sa SPC

Predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Dritan Abazović su nakon konsultacija saopštili da temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom treba još jednom da provere pravni eksperti. Prema pisanju "Vijesti", predviđeno je da ekspertski tim, koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa SPC, ima šest članova. Direktorka NVO Akcije za ljudska prava odbila poziv. Aneta Spaić, dekanka Pravnog fakulteta u Podgorici poručila da je spremna da ostane u ekspertskom timu ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković.

Nakon konsultacija, pre tri dana, Milo Đukanović i Dritan Abazović su poručili da je potrebno da se obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane tom temom.

Predviđeno je da ekspertski tim, koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ima šest članova.

Budući da je direktorka NVO Akcije za ljudska prava odbila poziv, za sada su poznata imena pet članova - Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, Aneta Spaić i Ana Stanković Mugoša.

Marković bio član ekspertskog tima MCP

Velibor Marković je advokat, a bio je član Ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) tokom pregovora o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Vijesti pišu da je često bio u fokusu javnosti zbog homofobnih i seksističkih komentara, da je pretio i da bi "zavrtao šiju LGBT osobama".

U novembru 2020. godine Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da je Marković koristio govor mržnje prema pripadnicima LGBTQ+ populacije i osobama koje zagovaraju njihova prava.

Pominjao se kao i jedan od kandidata za ministra pravde u Vladi Zdravka Krivokapića. 

Bracanović stručnjak za pravni status crkvenih zadužbina 

Andrija Bracanović je doktorand na programu "Privatno pravo" Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica i kako navodi list, pred predajom je doktorske disertacije. 

Inače, u obrazovanju mu se navodi i da je specijalističke studije okončao odbranom rada "Pravni status crkvenih zadužbina".

Radni angažman otpočeo je kao pripravnik, a zatim savetnik u Odboru za ustavna pisanja i zakonodavstvo Skupštine Crne Gore (2008-2010) gde je radio na pripremi i izradi pravnih analiza o predlozima zakona i drugih akata koje donosi Skupština.

Božović, sekretar u Ministarstvu pravde

Treći član tima, Bojan Božović je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore a magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Trenutno je student doktorskih studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smeru Međunarodno privatno pravo i Međunarodno javno pravo i doktorskih studija na Fakultetu pravnih nauka UDG na smeru Pravo EU.

Bio je angažovan kao asistent na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica.

Radio je u NVO sektoru, advokatskim kancelarijima i kao ekspert i konsultant na projektima Saveta Evrope, GIZ-a, ILO-a...

Spaićeva bila u pregovorima s MPC 

Aneta Spaić je dekanka Pravnog fakulteta u Podgorici na kom je diplomirala 2004. godine.

Magistrirala je 2005. na Pravnom fakultetu Kjušu Univerziteta u Japanu, kao stipendista japanske vlade.

Doktorirala je 2009. na Pravnom fakultetu UCG sa disertacijom "Ostvarivanje uniformnosti u primeni prava međunarodne prodaje robe".

U akademsko zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore izabrana je 2009. godine.

Vijesti navode da Spaićeva ima iskustvo rada u telu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila članica ekspertskog tima Vlade Duška Markovića (DPS) koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Spaićeva je, kako prenose Vijesti, poručila da je spremna da ostane u ekspertskom timu koji analizira temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković.

"U kontekstu kulture dijaloga i tolerancije i zaštite osnovnih ljudskih prava za koju se zalaže institucija koju predstavljam u ovoj komisiji, pozivam premijera Vlade Crne Gore da povuče prijedlog za članstvo gdin Markovića, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori", kazala je Spaićeva.

Stanković Mugoša skoro 30 godina u advokaturi 

Ana Stanković Mugoša je članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore.

Kao tada najmlađi advokat u Jugoslaviji, 1994. godine je osnovala svoju samostalnu advokatsku kancelariju.

Bila je, kako pišu Vijesti, članica radne grupe za izradu: Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o alternativnom rešavanju sporova.

Između ostalog, bila je i članica upravnog odbora Centra za alternativno rešavanje sporova, predsednica Udruženja Medijatora Crne Gore.

Stanković Mugoša, kazala je da ne vidi smisao i celishodnost da radi u krnje formiranoj radnoj grupi koja bi trebalo da analizira Temeljni ugovor.

"Za slučaj da se dvije uvažene koleginice povuku iz rada stručnog tima i dođe do toga da radna grupa ne radi u punom sazivu, ne vidim smisao i cjelishodnost da radim u krnje formiranoj radmoj grupi, cijeneći razloge uvaženih koleginica, i u toj situaciji se može očekivati da se povučem", istakla je Ana Stanković Mugoš, nakon što je Aneta Spaić izjavila da je spremna da ostane u ekspertskom timu koji analizira Temeljni ugovor, ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković, a Tea Gorjanc Prelević odbila poziv za učešće u ekspertskom timu.

Gorjanc Prelević, borkinja za ljudska prava, odbila poziv

Vijesti su prvobitno saopštile da će u timu biti i Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA), jedne od najuticanijih NVO u Crnoj Gori. Međutim, ona je to odbila.

U pismu predsedniku Milu Đukanoviću, obrazložila je da je razlog to što će u rad tima biti uključen advokat Velibor Marković, koji je javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, te da HRA ne želi da sarađuje sa osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво