Читај ми!

Plenković: Do posete Vučića doći će kada bude trenutak

Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put se večeras oglasio o zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i poručio da će do posete doći, kako je rekao, "kada bude trenutak".

Plenković je rekao da poseta Vučića ne može da bude privatna jer je to, kako tvrdi, "stvar koja ima svoje političke implikacije".

Obraćajući se novinarima nakon sednice šireg Predsedništva HDZ-a i nakon što je Vučić rekao da je tri puta tražio da poseti Jasenovac, a prvi put još 2. septembra 2021, Plenković je naveo da moraju da se provere navodi da je Vučić najavio posetu još u septembru prošle godine.

On je naveo da je Hrvatska nezvanično saznala da postoji želja Vučića da se dođe u nedelju, ali da nije bilo formalne najave.

"Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatna poseta. To je stvar koja ima svoje političke implikacije. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uslovi, možemo o tome da govorimo", rekao je Plenković, a prenosi Hina.

Plenković je reakciju iz Beograda nazvao "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i zvaničnika nego i medija, a za Hrvatsku tvrdi da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi da zarađuje političke bodove na ovoj temi.

On je dodao da zna za Vučićevu inicijativu da dođe u posetu krajem februara, početkom marta.

"U tom smo trenutku rekli da nije trenutak za takvu posetu. Nakon toga više nije bilo kontakta niti rasprava na tu temu", naveo je Plenković.

Kao objašnjenje naveo je da je to bio trenutak kada je uhapšen ministar Horvat, kada mu je umro otac, kada je Uskok bio zainteresovan za Miloševića i Aldrovića.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво