Читај ми!

Patrijarh Porfirije u Tuzli: Vera je temelj života na ovim prostorima

Vera je ono na čemu se zida život na ovim prostorima, poručio je patrijarh srpski Porfirije u Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli, povodom 140 godina od njegovog osvećenja. Patrijarh je rekao da je uz pomoć vere opstajala ljubav čoveka prema čoveku bez obzira na teškoće.

Patrijarha Porfirija dočekao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u Katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

U čast dolaska patrijarha u sabornom hramu je služena doksologija, oblik molitve kojim se iskazuje blagodarnost transcendentnosti, moći i veličini božjoj, prenela je Srna

"Ovde žive ljudi koji veruju u Boga. Ovde je potpuno jasan i definisan sistem vrednosti koji proističe iz te vere, a u odnosu na koji se izgrađuje naš život. Kada kažemo naš život mislimo na naš odnos prema svemu što je oko nas i u nama. Taj naš sistem vrednosti, nama pravoslavnim hrišćanima, to je Jevanđelje. Danas ima mnoštvo sistema vrednosti. Najveći broj sistema vrednosti je nešto što se suprotstavlja onim vrednostima koji proizilaze iz naše vere u Boga i mogli bismo reći da praktično postoje vrednosti koje su rezultat vere u Boga i sa druge strane brojni sistemi vrednosti koji nemaju u svom korenu veru u Boga. Tu postoji razlika i zbog toga mi imamo odgovornost za one koji ne veruju u Boga, imamo odgovornost da im posvedočimo sobom, svojim životom da smo mi vernici, da verujemo u Boga, da verujemo u Hrista i da je Hristos taj koji određuje naš život, da Njegova reč i Njegove zapovesti određuju naš život", istakao je patrijarh Porfirije.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je istakao da narod u Tuzli dočekuje patrijarha rado, dočekuje ga kao svog duhovnog oca i pastira koji sedi na tronu Svetog Save.

Svečanom dočeku su prisustvovali ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Nenad Popović i predsednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Dolazak Patrijarha srpskog Porfirija u Tuzlu upriličen je povodom obeležavanja 140 godina od osvećenja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Saborni hram u Tuzli osvećen je 1882. godine u vreme kada je Tuzla bila stecište bogatih srpskih trgovaca. Hram, koji je građen osam godina i postao duhovni centar i mesto sabiranja pravoslavnog naroda, bio je deo naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli, navodi SPC.

U okviru svečanosti, pripremljen je kulturno-umetnički program na kome je prikazana srpska tradicija, kultura, duhovnost i želja za opstankom malobrojnih Srba na tuzlanskom području.

Patrijarh Porfirije će u nedelju u 9 časova služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво