Читај ми!

Makedonija razdora u bugarskoj skupštini

Bugarskom premijeru Kirilu Petkovu pod hitno potrebna podrška najmanje sedam poslanika opozicije kako bi njegova vlada "preživela" glasanje o poverenju, koje će biti održano u narednih osam dana. Vlada u Sofiji pred odlučujuće glasanje oslabljena za jednog od koalicionih partnera. Ekonomska politika "dimna zavesa" za neslaganja oko stava Sofije povodom početka pregovora Severne Makedonije i EU.

Македонија раздора у бугарској скупштини Македонија раздора у бугарској скупштини

"Neuspeh finansijske i ekonomske politike", zvanično je objašnjenje opozicionih partija GERB Bojka Borisova i Ujedinjenih demokratskih snaga, koje su u sredu zatražile glasanje o poverenju vladi Kirila Petkova.

Politička kriza, koja u Bugarskoj traje već mesecima, rasplamtela se prošle sedmice kada je iz vladajuće koalicije istupila stranka ITN Slavija Trifonova, tvrdeći da kabinet vodi zemlju u bankrot, kao i da se Petkov sa evropskim zvaničnicima "tajno dogovorio" da skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

"Neću se baviti besmislicama. Imam previše posla", kratko je prokomentarisao Petkov, mada opozicija, ovog trenutka, može da računa na pet glasova više nego što je potrebno za izglasavanje nepoverenja u parlamentu.

Petkov je, pred početak sednice parlamenta, rekao i da će se svaka eventualna promena stava Sofije prema početku pregovora Skoplja sa EU "naći pred poslanicima" od čije će odluke zavisiti i stav njegove vlade.

Sednicu parlamenta, na kojoj je opozicija zatražila glasanje o nepoverenju vladi, pratili su povici "ostavka, ostavka", te tirade o navodnoj izdaji bugarskih nacionalnih interesa.

"Istina je da je premijer Bugarske aktivno učestvovao u razgovorima sa stranim diplomatama sa jasnim ciljem – izdajom nacionalnih interesa. Izdajom Bugarske i svih Bugara", napisao je Trifonov na Fejsbuku.

Trifonov, čija je stranka dobila zavidnu podršku jašući na talasu antivakserskih izjava i pozivima da Bugarska istupi iz Evropske unije i NATO-a, trenutno ne zna na koliku podršku svojih poslanika može da računa, jer je ITN, posle razlaza sa Petkovom, napustilo nekoliko razočaranih članova.

ITN je do početka političke krize imao 25 od 240 poslanika u bugarskom parlamentu.

Suštinski, preostale tri stranke vladajuće koalicije se nadaju da će kabinet Kirila Petkova opstati ukoliko još sedam poslanika napusti redove partije Slavija Trifonova.

Bugarska već nekoliko godina predstavlja jedinu prepreku početku pregovora Skoplja sa EU, jer Sofija pokretanje ovog procesa uslovljava rešavanjem pitanja makedonskog nacionalnog identiteta i istorije.

Ovakav pristup Bugarske izazvao je prilično oštre reakcije niza evropskih zemalja, koje smatraju da Sofija zloupotrebljava članstvo u EU, insistirajući na pitanjima koja su bez značaja za proces evrointegracija.

Premijer Petkov je, reagujući na izlazak ITV-a iz koalicije, naveo da je za Bugarsku, u ovom trenutku, najbolje da zadrži manjinsku vladu s čim se ne slažu njegov prethodnik Bojko Borisov i niz manjih stranaka.

Posle izlaska ITV-a, Petkov može da računa na podršku 109 od ukupno 240 poslanika u bugarskom parlamentu, odnosno na poslanike svoje stranke, Bugarskih socijalista Kornelije Ninove i koaliciju Bugarskih demokrata.

I unutar ostatka koalicije postoje ozbiljna neslaganja, najviše oko isporuka oružja Ukrajini, te zahteva Petkovu da pod hitno podigne penzije i socijalna davanja.

Bugarski mediji navode da Petkov, suštinski, može da bira između manjinske vlade i novih izbora, koje premijer zbog slabog rejtinga, naprosto, ne želi. Iako nemaju preterano poverenje u poteze vlade, većina Bugara ne želi ni nove izbore.

Vlada Kirila Petkova formirana je u decembru prošle godine.

Poslednjih sedmica, niz zapadnih diplomata insistirao je da Bugarska odustane od blokade početka pristupnih pregovora EU i Severne Makedonije, te da Sofija na neki način sve zahteve uključi u pregovarački proces.

Vlasti u Skoplju su, bez jasnih objašnjenja, očekivale da bi proces pregovora mogao izaći iz ćorsokaka tokom juna.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво