Читај ми!

Indeks: Nacistički pozdrav maturanata u Slavonskom Brodu, uz osmeh nastavnice hrvatskog

Nastavnica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu objavila je na svom Fejsbuk nalogu fotografiju maturanata koji s beretkama na glavi i u maskirnim pantalonama drže podignute desne ruke u znaku nacističkog pozdrava.

Budući operateri imaju crne majice na kojima piše "Za norijadu spremni", ali i maskirne pantalone. Na fotografiji je i njihova profesorka hrvatskog jezika Nives Romanjek koja ih sa osmehom gleda, obučena takođe u maskirne pantalone i crnu majicu.

Direktor škole Luka Mladinović izjavio je za lokalni portal SBplus da je u školskom dvorištu primetio da učenici nose crne beretke, ali da nije primetio i sporne natpise.

"Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži, o čemu dosad uopće nisam bio informiran. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagirao", rekao je direktor škole.

Učenika je puno pa je teško obratiti poažnju na sve, pravdao se direktor i dodao da je razredni starešina trebalo da reaguje.

Direktor tvdi da je škola osetljiva na ovakve stvari i da će se sve ispitati.

"Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost", rekao je direktor škole u Slavonskom Brodu.

Osuda hrvatskog ministarstva

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja najoštrije je osudilo slučaj maturanata u Slavonskom Brodu i zatražilo da se rukovodstvo škole izjasni o ovom slučaju kako bi, kažu, dobili detaljnije informacije.

"U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno tužilaštvo i policija učiniti isto", navodi se u saopštenju ovog resora.

U hrvatskom pravnom sistemu, podsećaju, podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i Krivičnom zakonu za koji prekršajne, odnosno krivične prijave podnose Državno tužilaštvo i policija.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи