Mesić odlikovao Sonju Biserko

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić odlikovao je Sonju Biserko za doprinos normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije, obrazlažući da je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije bila među prvima koji su osudili politiku Slobodana Miloševića.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je Sonju Biserko, direktora Centra "Simon Vinzental" Efraima Zurofa i bivšeg šefa kancelarije OEBS-a u Zagrebu Hirhea Fuentesa Mozonisa-Vialongija visokim ordenima te države, javlja hrvatska agencija Hina.

"Imam retku priliku da visokim odličjima odlikujem troje stranih državljana koji su, svako na svoj način, doprineli tome da napreduju procesi demokratizacije u Hrvatskoj, da Hrvatska formira svoju regionalnu politiku na način koji joj je doneo priznanje sveta i da se kroz to naša zemlja sve više približava standardu evropskih i svetskih demokratija", rekao je Mesić.

Mesić je uručio Sonji Biserko Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom "za poseban doprinos u borbi za ljudska i građanska prava hrvatskog i ostalih manjinskih naroda u Republici Srbiji, te izgradnju temelja za normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije", ističući da je Biserko bila "među prvima koji su javno i jasno osudili ultranacionalističku politiku režima Slobodana Miloševića".

Zahvalivši na odlikovanju, Biserkova je rekla da je Helsinški odbor za ljudska prava Srbije puno uradio u samoj Srbiji, ali i u regionu, a da je ona najviše ponosna na to što je Odbor bio jedna od prvih organizacija koja se bavila povratkom i reintegracijom Srba u Hrvatskoj.

Mesić je odlikovao Efraima Zurofa Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za "osobit doprinos borbi protiv revizionizma i reafirmiranju antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela".

"Velika je čast i povlastica dobiti ovo odlikovanje. Ko bi mogao pomisliti pre 15 godina, kada smo pokrenuli svoje aktivnosti u Hrvatskoj, da će doći do ovoga", rekao je Zurof i zahvalio Mesiću na njegovom doprinosu suočavanja Hrvatske sa prošlošću i borbi s neofašizmom i ustaškom nostalgijom.

Fuentes je odlikovan Redom kneza Branimira sa ogrlicom "za profesionalan rad na održavanju i razvijanju bilateralnih odnosa kancelarije OEBS-a u Zagrebu i Hrvatskoj'.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво