Читај ми!

Vruć politički februar u Crnoj Gori – pad Vlade, Abazović premijer ili Krivokapićevo “čudo neviđeno“

Odnosi u trouglu Zdravko Krivokapić - Dritan Abazović - Aleksa Bečić su nikad gori, Krivokapić i Bečić bi na izbore, Dritan Abazović bi da postane premijer manjinske Vlade. Šta na to kažu Srbi, a šta Zapad? I gde je u toj jednačini DPS, a gde predsednik Crne Gore Milo Đukanović? Sagovornici emisije RTS-a "Četvrtkom u 9" ocenjuju da bi Abazović mogao da formira manjinsku vladu, ali i da bi to moglo da izazove nove političke proteste.

Želidrag Nikčević, književni kritičar i izabrani ambasador Crne Gore u Beogradu rekao je da je njega izabrala parlamentarna većina Crne Gore, a Vlada se sa tim saglasila. Premijer Krivokapić je, dodaje, rekao da je njega odbio predsednik "iz njemu poznatih razloga".

"Đukanović je delegitimisan, a danas smo došli do toga da se Đukanović ponovo pita. Mislim da je premijer osnovni krivac što je i do ove podele došlo. Sada se Vlada podelila, jedna vrsta tragikomedije", kaže Nikčević.

Đuro Radosavović, književnik kaže da je Vlada pala do sada jedno desetak puta, ali nijednom stvarno. "Niko nije ni očekivao da će ovoliko trajati. Videćemo šta će biti", kaže Radosavović.

Bogdan Živković, istoričar sa druge strane smatra da će uspeti projekat Abazovića i manjinske vlade DPS-a.

Radosavović napominje da bi bilo dobro skicirati dijalog Dritana Abazovića i patrijarha Porfirija.

"Ako se Dritan odlučio da ode pod Ostrog pri formiranju Vlade i da ode u masu ispred državne televizije, onda ne čudi i ovaj potez. Ne čudi me što niko iz URA-e neće ništa da kaže, zapravo i ne znaju šta se tamo događalo", kaže Radosavović.

Ne čudi ga, kaže, što je prijatelj sa mnogim ljudima iz DF-a jer je tako nastrojen, kao "čovek koji nema šta da krije".

"Abazović jači od svoje partije" 

Da je u Beograd krenuo Zdravko Krivokapić, smatra Radosavović, bio bi haos, a Dritan Abazović je, dodaje, krenuo da ga preduhitri.

Nikčević navodi da je Krivokapić pomalo aludirao da je Abazović odugovlačio sa potpisivanjem Temeljnog ugovora.

"On je u aprilu još govorio da će ga potpisati za Vaskrs, pa tokom ljeta, pa onda za godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija i sad bi da ga potpiše do 4. februara. Crkva može sačekati još pola godine, ali je strašno da ona zavisi od politikantskih igara. Zaista se DF nije mešao. Krivokapić je ostavio malo prostora da on time podigrava Dritanu. To je izazivalo revolt naroda koji je na dugu i slovu litija dobio izbore", rekao je Nikčević.

Živković smatra da je postalo nemoguće da će Temeljni ugovor potpisati Krivokapić.

"Ostaje da vidimo da li će ga potpisati premijer Abazović", kaže Živković.

Abazovićev dolazak u Beograd vidi kao pokušaj da se osigura pred projekat manjinske Vlade.

"Ja mislim da Abazović vrlo dobro razume da je Mitropolija crnogorsko-primorska faktor na koji može da se nasuka svaka politička opcija u Crnoj Gori. On, iako je ideološki bliži DPS-u nego ostatku vladajuće koalicije, svestan je da bi to bilo jedno žarište otpora njegovoj novoj vladi. Verujem da se ovako priprema da dobije makar neutralnost crkve i da je lično sklon potpisivanju Temeljnog ugovora. Sumnjam da će poslanici DPS-a glasati za to. Sumnjam da u samoj URI postoje ljudi koji mogu da stanu iza tog ugovora", rekao je Živković.

Možda istorija iznenadi, dodaje, i možda "samo Dritan može da potpiše taj Ugovor".

Radosavović napominje kako se čini da je Abazović jači od svoje partije.

"DPS je prilično čvrst. Svi koji su očekivali da će se desiti raspad, ništa se nije desilo. Pitanje je koliko su opasni i dalje. Očigledno je da je u ovom trenutku Abazović donosilac odluka. Sa nacionalnih pitanja prešlo se na partijska", kaže Radosavović.

U Crnoj Gori se nije dogodilo ideološko ukrupnjavanje 

Nikčević ističe da se Abazović neće usuditi da ide toliko daleko da napravi manjinsku vladu sa DPS-om, i da će tek onda videti šta su pravi protesti.

Živković kaže da se u Crnoj Gori nije dogodilo ideološko ukrupnjavanje.

"Mi pričamo o grupacijama koje zajedno imaju možda 50.000 glasova. Zašto su tas na vagi? Ja verujem da je to jedna od pojava američkog neokolonijalnog mešanja", kazao je Živković.

Jasno je, dodaje, da je projekat manjinske vlade došao nakon posete SAD Abazovića i ministra spoljnih poslova Radulovića. "Verujem da je manjinska vlada i podrška DPS-a tom projektu sve nešto što dolazi sa minimum aminom SAD", ističe Živković. Smatra da će DPS glasati za tu Vladu jer je to idealno za njih i da se tako "vraćaju u igru".

Živković smatra da su iskopani rovovi i da su se partijama svidele fotelje i da zapošljavaju svoje ljude, a da je ovo sada učenje politici.

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Milojko Spajić kaže za RTS da inicijativu Dritana Abazovića bila nepotrebna imajući u vidu da su Vlada i Skupština profunckionisale.

"I pored teške komunikacije, sada već više nema razloga za ovakve poteze. Ni nama ni javnosti nije jasno zašto se to desilo", navodi Spajić.

Prema njegovim rečima, njegovom posetom Vašingtonu jasno je da Amerika ne stoji iza tog projekta.

"Ne bih uvlačio nikoga iz međunarodne zajednice u ovakvu jednu priču. Demokratski front ima pravo da bude u ovakvoj i drugoj vlasti", navodi Spajić.

Dodaje da je Temeljni ugovor jedno od najbitnijih pitanja i da su bila velika očekivanja.

"Sigurno da treba kvalitetan dokument koji bi bio osnova odnosa između države i crkve. Usvajanje nacrta na Vladi je u pravom pravcu i očekujemo da će brzo biti potpisan", rekao je Spajić.

Formiranje Demohrišćanske stranke  

Živković smatra da će nastati Demohrišćanska stranka Zdravka Krivokapića i da je to jedan od razloga zašto možda URA sada pokreće sve ovo. Koliki su dometi te stranke je veliko pitanje, kaže Živković.

"Možda su uspešni u ekonomiji, ali su neuspešni u politici", kaže Živković.

Sa druge strane, Nikčević smatra da su hteli tu stranku da formiraju još dok su u Vladi, što je, napominje, nekorektno.

Živković smatra da URA ima snažne motive da uđe u projekat manjinske Vlade i da mu se čini da imaju podršku Zapada za to. Radosavović navodi da će se dogovoriti i da URA i Abazović ne bi krenuli u tu priču da nije ostvariva.

Nikčević navodi da je Abazović dobio mnogo srpskih glasova i da se ti glasači neće mnogo diviti njegovim diplomatskim podvizima onako kako on zamišlja. 

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво